WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Sunday, January 24, 2010

TGNA RAI 200 KETUA AGAMA SELURUH NEGARA

Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 23 Jan: Seramai 200 orang ketua-ketua agama seluruh negara yang mewakili lima agama utama negara dijangka akan menghadiri majlis Jamuan Muhibbah Antara Agama anjuran Kerajaan Kelantan yang akan diadakan 28 Januari ini.

Majlis yang diadakan bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan antara masyarakat Islam dan pelbagai agama itu akan dihadiri oleh ulama Islam, Hindu, Budha, Kristian dan Sikh.

16 orang daripadanya adalah ketua-ketua paderi Kristian dari seluruh negara yang sedang bersidang di Kota Bharu, ibu negeri yang negerinya ditadbir oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS)

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata majlis yang diadakan disebuah hotel itu akan diadakan bermula pukul 10.45 pagi dan dijangka berkahir 12.00 tengahari.

"Majlis makan ini adalah lambang kita meraikan tetamu bagi orang Islam. Masa kita dapat anak kita adakan majlis aqiqah, kahwin kita buat kenduri. Semuanya sebagai tanda kita meraikan tetamu dan kegembiraan bukannya permusuhan," kata Nik Aziz dalam wawancara khas dengan tiga wartawan termasuk dari Harakahdaily.

“Kita terpaksa menganjurkan program berkenaan agak awal bagi menghormati sebahagian penganut agama yang tidak boleh makan tengahari melebihi pukul 12.00 tengahari,”ujarnya.

Menurutnya, biarpun kerajaan negeri pernah meraikan golongan berkenaan beberapa tahun dahulu, namun majlis yang bakal berlangsung nanti lebih besar apa lagi kerana ianya melibatkan ketua agama dari seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Jelas Tuan Guru lagi, kerajaan negeri meraikan golongan berkenaan bukan sahaja untuk mengeratkan hubungan yang telah sedia terjalin, bagaimanapun untuk mengekalkan suasana aman di negeri itu yang telah ditadbir oleh parti yang berlandaskan Islam.

Tambahnya, lagipun Islam menggalakkan umatnya berbuat baik kepada semua bangsa dan agama termasuk meraikan mereka dengan jamuan.

“Mudahan dengan cara ini masyarakat bukan Islam dapat menyaksikan sendiri bagaimana Islam mengajar penganutnya meraikan golongan bukan Islam,”ujarnya.

Sumber :Harakah Daily

JEBAT_BERANI : SIKAP DAN KETERBUKAAN TOK GURU NIK AZIZ NYATA MAMPU MENARIK MINAT BUKAN MENERIMA KAEDAH ISLAM YANG DIBAWA OLEH TOK GURU NIK AZIZ...WALAUPUN UM-NO/BE-END MEMAINKAN PELBAGAI ISU UNTUK MENCEMARKAN DAN MENJATUHKAN KREABILITI TOK GURU NIK AZIZ NAMUN IANYA TETAP GAGAL....

TOK GURU NIK AZIZ BUKAN HANYA SEORANG MENTERI BESAR BAGI RAKYAT KELANTAN,TETAPI JUGA SEORANG GURU DAN ULAMA YANG MENDIDIK RAKYAT KELANTAN KE ARAH KEBAIKAN....SEMOGA KEPIMPINAN TOK GURU NIK AZIZ TERUS BERKUASA DI KELANTAN..

2 comments:

  1. Salam Jebat,
    Untuk jamuan sebegini dari UMNO tunggulah "hari raya dan pilihanraya".Tak gitu..

    ReplyDelete
  2. BETUL3...MASA TUE MACAM-MACAM TUE ADA...KAMBING GOLEK,KEPALA LEMBU TERGOLEK DAN MACAM-MACAM LAGI LER.....

    ReplyDelete