WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Wednesday, December 9, 2009

1MALAYSIA : AMBULAN PON NAK KENA SWASTA!!??

Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 8 Nov: Ahli Parlimen Kuala Krai Dr. Mohd Hatta Ramli petang tadi meminta kerajaan tidak menswastakan perkhidmatan ambulan demi kepentingan rakyat.

Permintaan tersebut sebagai respon pada penjelasan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai bahawa kerajaan bercadang menambahkan lebih seribu lagi unit ambulans demi menaik taraf perkhidmatan kesihatan negara.

"Penambahan lebih 1000 ambulan difahamkan akan diuruskan oleh suatu syarikat swasta.

"Soalan saya, adakah perkhidmatan ambulan ini akan diswastakan atau tidak," soal Dr. Hatta.

Beliau yang juga Bendahari PAS menegaskan bahawa langkah penswastaan tersebut akhirnya tidak menguntungkan rakyat.

"Sebenarnya penswastaan ini tidak semestinya akan meningkatkan kualiti, tetapi selalunya meningkatkan kos, ini yang selalu kita dengar, akhirnya merugikan (rakyat)," jelas Dr. Mohd Hatta sewaktu membahaskan isu berbangkit berhubung Kementerian Kesihatan Malaysia.

Menjawab soalan tersebut, Liow mengakui bahawa kementeriannya ada menerima cadangan penswastaan tersebut.

"Memang ada beberapa cadangan seperti ini (penswastaan ambulan) tetapi kami (Kementerian) masih belum membuat apa-apa keputusan," kata Liow.

Pun begitu, Liow memberi jaminan bahawa rakyat tidak akan dibebankan, sekiranya polisi itu dilakukan.

"Sekiranya ada penswastaan (perkhidmatan ambulan) ini, kita (kerajaan dan Kementerian) memberi jaminan untuk kebaikan rakyat dan tidak akan membebankan rakyat," jelasnya.

Respon pada penjelasan Liow, Dr. Mohd Hatta meminta kerajaan mengkaji semua janji-janji politiknya sebelum ini.

"Memanglah dalam penswastaan (yang dilakukan kerajaan) sebelum ini, kerajaan akan janji jimatkan kos dan tidak membebankan rakyat, tapi apabila diswastakan, kita (rakyat) dapati sebaliknya," katanya.

Sumber : Harakah Daily

JEBAT_BERANI : SATU LAGI HADIAH KERAJAAN '1MALAYSIA' BUAT RAKYAT.DENGAN PENSWASTAAN AMBULAN INI AKAN MEMBERI PILIHAN KEPADA RAKYAT SAMAADA HENDAK MENGGUNAKAN PERKHIMATAN AMBULAN ATAU KERETA LEMBU SAHAJA APABILA BERLAKU KECEMASAN DAN PERLU KE HOSPITAL.

NAMPAK GAYANYA KERAJAAN '1MALAYSIA' SUDAH KETANDUSAN IDEA DALAM MENJANA PENDAPATAN NEGARA.MEREKA HANYA TAHU 'BERNIAGA' DENGAN RAKYAT SENDIRI.MANA ADA PENSWASTAAN YANG MENGUTUNGKAN RAKYAT MELAINKAN HANYA AKAN MENGUNTUNGKAN PIHAK TERTENTU SAHAJA.

TAK LAMA LAGI TAK TAHU LA APA LAGI YANG AKAN DISWASTAKAN OLEH KERAJAAN '1MALAYSIA' INI.NAMPAK GAYA NYA SLOGANN 1MALAYSIA "RAKYAT DIDAHULUKAN PERCAPAIAN DIUTAMAKAN" PERLU DITUKAR KEPADA "RAKYAT DIBEBANKAN PERCAPAIAN KU TAK AMBIL PEDULI"

No comments:

Post a Comment