WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Thursday, December 10, 2009

1MALAYSIA : KERAJAAN SEDIAKAN HADIAH TAHUN BARU BUAT RAKYAT

Tarif elektrik baru mungkin diperkenalkan Januari tahun depan sekiranya ia diluluskan oleh kabinet, kata Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui.

Beliau berkata Tenaga Nasional Berhad telahpun mengemukakan permohonan untuk menaikkan tarif elektrik, namun kementerian masih membuat kajian mengenainya sebelum dikemukakan kepada Kabinet untuk diluluskan.

"Tarif ini dikaji semula setiap enam bulan sejajar dengan harga minyak, tetapi sama ada tarif baru akan dikenakan atau tidak, bergantung kepada kabinet," katanya kepada pemberita pada perhimpunan bulanan kementerian dan sambutan Hari Inovasi peringkat kementerian di Putrajaya hari ini.

Chin berkata kabinet akan mengambil kira semua perkara sebelum meluluskan sebarang tarif baru.

"Adalah perkara biasa untuk TNB meminta kenaikan tarif elektrik oleh kerana kenaikan kos dan sebagainya tapi kabinet akan melihat situasi keseluruhan termasuk keadaan ekonomi dan kemampuan rakyat untuk membayar," katanya.

Chin berkata antara Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kementerian itu yang telah ditetapkan adalah untuk mengurangkan indeks gangguan bekalan elektrik di Sabah, yang pada masa ini jauh lebih tinggi daripada di Semenanjung dan di Sarawak.

Untuk itu, kementerian akan bekerjasama dengan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) untuk membolehkan perkara itu dicapai dalam tempoh setahun, dengan memastikan kapasiti tenaga yang dibekalkan mencukupi untuk kegunaan rakyat di sana.

KPI lain yang ditetapkan antaranya meningkatkan kawasan liputan bekalan air terawat, meningkatkan penggunaan tenaga boleh diperbaharui dan kecekapan tenaga, serta mewujudkan lebih banyak sistem pembetungan serantau, katanya.

Chin sebelum itu turut melancarkan laman blog beliau yang boleh dicapai melalui alamat http://peterchin.my.

Beliau berkata ia merupakan satu cara yang berkesan untuk berkomunikasi dengan rakyat, dan setiap aduan dan pandangan yang diterima akan diberi perhatian dan langkah segera diambil untuk menanganinya.

Chin berkata sempena sambutan Hari Inovasi kementerian itu tahun depan, beliau akan menyediakan hadiah peribadi kepada kakitangan kementerian yang memperkenalkan langkah inovatif yang boleh menambah baik sistem penyampaian.

Sumber : BERNAMA

JEBAT_BERANI : NAMPAKNYA KERAJAAN '1MALAYSIA' AWAL-AWAL LAGI TELAH MENYEDIAKAN 'HADIAH TAHUN BARU' BUAT RAKYAT MALAYSIA.INILAH YANGV MEMBUATKAN SELURUH RAKYAT MALASIA SANGAT-SANGAT 'SAYANG' KEPADA KERAJAAN '1MALAYSIA' INI SEHINGGAKAN TAK SABAR-SABAR UNTUK MENGANTIKANNYA PADA PRU KE-13 NANTI.

NAMPAKNYA SLOGAN '1MALAYASIA'RAKYAT DIDAHULUKAN PERCAPAIAN DIUTAMAKAN YANG CUBA DIREALISASIKAN OLEH NAJIB HANYA TINGGAL JANJI SEMATA-MATA.HARI DEMI HARI RAKYAT DITEKAN DENGAN PERMERINTAHAN KERAJAAN '1MALAYSIA' INI..

PERCAYALAH RAKYAT PASTI MENGHUKUM KERAJAAN '1MALAYSIA' INI PADA PRU KE-13 NANTI....BERSEDIH SEKALIAN RAKYAT MALAYSIA UNTUK MELAKUKAN PERUBAHAN..

No comments:

Post a Comment