WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Friday, December 25, 2009

WANG ROLYATI MINYAK : AHMAD SAID MENENTANG ARUS KERAJAAN '1MALAYSIA'

Keberanian Ahmad Said akan selamatkan negara

Oleh Husam Musa

Saya terpegun dengan keberanian MB Terengganu. Saman Kerajaan Terengganu yang difailkan ke atas Petronas untut menuntut bayaran royalti tak akan ditarik balik. Saman itu difailkan oleh Kerajaan PAS dulu.

Bayaran royalti hendaklah dibuat kepada Kerajaan Negeri secara langsung. Bahkan sebahagian wang royalti yang telah digunakan oleh Kerajaan Pusat sejak tahun 2000 dituntut semula. Ia berjumlah RM 2.79 billion mengikut kiraan Kerajaan Terengganu dan Kerajaan Pusat melalui Kementerian Kewangan telah akur pada tuntutan Kerajaan Negeri.


Jumlah sahaja yang berbeza. Dari segi konsep, Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan sendiri telah bersetuju wang itu mesti dipulangkan semula. Jumlah yang dipersetujui dipulangkan ialah RM 1.686. Bakinya minta 'dihalalkan'.

Ahmad Said berkeras jumlah penuh RM 2.79 billion mesti dipulangkan.

Tidak mudah bagi seorang MB yang sama parti dengan PM dan Kerajaan Pusat mempunyai pendirian yang demikian jelas berbeza. Ahmad Said berani tidak bersetuju dengan Kerajaan Pusat.

Ahmad Said berani mengekalkan pendirian Kerajaan Terengganu bahawa royalti adalah royalti dan ia tidak boleh 'dicuri' sebahagian untuk digunapakai sebagai wang ehsan.

Dalam keadaan biasa, PM boleh menukar MB seperti itu. Namun, Ahmad Said berani angkat kepala dan berkata tidak.

Ahmad Said dengan bijaknya menggunakan flatform Sidang DUN untuk menyatakan pendirian Kerajaan Terengganu dalam isu ini. Ia pernyataan terbuka. Ulasannya terperinci. Tuntutan-tuntutan Terengganu adalah jelas.

Kita boleh memahami tuntutan Ahmad Said itu disokong oleh kehendak sebenar undang-undang. Kerana itu Ahmad Said boleh bertegas dan Kementerian Kewangan terpaksa akur. Dari segi politik, Ahmad Said sanggup menanggung risiko.

Implikasi keberanian dan ketegasan Ahmad Said itu sangat meluas dan besar kesannya.

Dakwaan Kerajaan Pusat bahawa Terengganu sama seperti Kelantan, tidak layak mendapatkan royalti, tertolak dengan begitu jelas.

Kalau Terengganu telah dibayar royalti sampai sekarang, cuma jumlahnya sahaja yang dipertikaikan, Kelantan dengan sendirinya juga layak! Kerajaan Pusat tidak dapat berbohong lagi.

Kedua, dari segi akaunting, memang jelas bermasalah dan dalam jangka panjang akan membebankan Kerajaan Pusat. Segala perberlanjaan atas nama wang ehsan tidak dikira telah menyelesaikan masalah. Kerajaan Pusat terpaksa dua kali berbelanja.

Royalti tetap perlu dijelaskan dan segala perbelanjaan atas nama wang ehsan dikira hangus begitu sahaja.

Apa untungnya untuk Kerajaan Pusat berbuat demikian? Kehendak perjanjian dan undang-undang akhirnya akan memerangkap Kerajaan Pusat.

Terengganu sekarang sebaris dengan Kelantan - agenda perjuangan yang sama dalam isu ini, berdepan kerenah Kerajaan Pusat yang sama. Kerajaan Pusat yang telah meletakkan perhitungan politik jangka pendek mengatasi kewajipan undang-undang.

Nampaknya, Kelantan telah mendapat teman yang banyak akan membantu. Mustajabnya permintaan dalam solat hajat kadang-kadang datang dalam bentuk yang berbagai-bagai. Saya merasa amat bersyukur.

Tentunya saya berterima kasih kepada YB Dato' Seri Presiden PAS yang telah mengemukakan pertanyaan sehinggan membolehkan Ahmad Said memberikan penjelasan.

Terima kasih juga pada NST dan Sinar Harian , antara media (setahu saya) yang melaporkan isu ini hari ini.

Sumber : http://cetusan-hati.blogspot.com/

JEBAT_BERANI: HAMBA TABIK DENGAN MB TERENGGANU INI...JANGAN TAKUT BERJUANG MENDAPATKAN HAK RAKYAT TERENGGANU..SEBAGAIMANA KAMI RAKYAT KELANTAN TIDAK AKAN MUNDUR DARI MENUNTUT HAK KAMI...

PENAFIAN KERAJAAN '1MALAYSIA' AKAN HAK-HAK NEGERI KELANTAN DAN TERENGGANU MENDAPATKAN WANG ROYALTI MINYAK ADALAH PENAFIAN HAK RAKYAT..KERAJAAN '1MALAYSIA' BUKAN SAHAJA BERLAKU ZALIM TERHADAP KERAJAAN NEGERI MALAH TURUT MENZALIMI RAKYAT..

HAK MENDAPATKAN WANG ROYALTI INI BUKANLAH SUATU TUNTUTAN YANG TIDAK BERFAKTA..HAL INI TELAH DIPERSETUJUI DALAM PERJANJIAN YANG TELAH DITANDATANGANI ANTARA KERAJAAN NEGERI DENGAN PETRONAS..NAMUN KINI KERAJAAN '1MALAYSIA' CUBA MENAFIKAN AKAN FAKTA INI..PELBAGAI ALASAN DIBERIKAN DEMI MENAFIKAN HAK KERAJAAN NEGERI DAN RAKYAT DARI MENIKMATI WANG ROYATI MINYAK YANG DIJANJIKAN PETRONAS...

KEZALIMAN BERTERUSAN KERAJAAN '1MALAYSIA' INI HARUS DIHUKUM..HUKUMAN YANG AKAN MENYEDARKAN MEREKA HANYALAH DENGAN MENOLAK MEREKA PADA PILIHAN RAYA UMUM AKAN DATANG...JANGAN LAGI KITA TERMAKAN JANJI MANIS MEREKA YANG AKHIRNYA MENJERUT LEHER KITA...TOLAK BN HIDUP KITA BAHAGIA!!!

No comments:

Post a Comment