WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Tuesday, December 22, 2009

ORANG KUAT UMNO DALANG RUNTUHAN DI TERENGGANU

'Kontraktor OKU' punca binaan runtuh: NGO

Salhan K Ahmad

Kebanyakan projek berkualiti rendah di Terengganu, sehingga menyebabkan strukturnya runtuh, didakwa dimajukan oleh "kontraktor OKU (orang kuat Umno)", syarikat yang mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin kerajaan negeri.

Projek tersebut termasuklah pembinaan terminal pengangkutan awam bernilai RM4.2 juta di Kuala Berang yang terjejas apabila sebahagian bumbungnya runtuh semalam.

"Kita panggil kontraktor ini kontraktor OKU atau Orang Kuat Umno," kata presiden Majlis Permuafakatan Rakyat Terengganu (MAMPAT), Mohamad Fauzi Abu Samah.

"Kontraktor ini rapat dengan (orang) politik, itulah yang menjadi masalah bila dibuat bukan untuk kepentingan rakyat tetapi untuk kepentingan politik," katanya lagi.

Beliau diminta mengulas insiden struktur bangunan runtuh yang kerap terjadi di negeri itu tahun ini selepas bumbung stadium, yang baru disiapkan dengan harga RM300 juta, ranap awal Jun lepas.

Selain itu, bumbung sebuah masjid di Kemaman yang dilaporkan berharga RM2.1 juta runtuh awal Oktober lalu.

Pusat Akuatik di Batu Burok yang bernilai RM19 juta pula mengalami kebocoran kolam sehingga ia terpaksa ditutup Julai lalu.

Mohamad Fauzi menambah, kontraktor-kontraktor terlibat perlu bertanggungjawab sekiranya mereka didapati gagal mematuhi prosedur sehingga menyebabkan runtuhan struktur berkenaan.

"Apa lagi bila ini melibatkan soal keselamatan. Siasatan perlu dibuat sekiranya kontraktor tidak mematuhi garis panduan keselamatan," katanya.

"Kita diberitahu kontraktor ini dapat kelulusan segera dan tidak ada pemantauan dibuat semasa pembinaan oleh pihak berkuasa."

MAMPAT merancang membawa isu tersebut kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), seawal-awalnya minggu depan, selain sedang mengumpulkan maklumat mengenai kesemua projek BN yang berkualiti rendah dan menghadapi masalah di negeri tersebut.

Laporan tersebut dijangka turut memuatkan butiran mengenai projek 20 unit gerai di Batu Enam dekat Kuala Terengganu bernilai RM1.52 juta yang siap dibina Ogos lepas di atas rizab jalan seperti diwartakan dalam draf pembangunan kawasan berkenaan.

"Sekarang (struktur itu) sudah hendak diruntuhkan kerana jalan tersebut ingin diperluaskan (pada 2012). Jadi kenapa gerai ini perlu dibina (pada asalnya)?" katanya.

"Adakah ini projek untuk menghabiskan peruntukan semata-mata? Kalau kita tengok bahagian konkrit bangunan itu, (kebanyakannya) hanya pasir dan kawasan letak kereta pun tidak ada."

Sumber : Malaysiakini

JEBAT_BERANI : 'KONTRAKTOR OKU' INI BUKAN SAHAJA BERLAKU DI TERENGGANU..IANYA TURUT DI LAIN-LAIN NEGERI YANG DIPERINTAH UM-NO/BE-END..MEMANG SUDAH MENJADI TRADISI DALAM PARTI UM-NO,SETIAP DARI MEREKA YANG BERPENGARUH PASTI AKAN MEMPEROLEHI 'PROJEK-PROJEK'..

ITU SEMUA HAMBA TIDAK KISAH SANGAT SEKIRANYA MEREKA INI MELAKSANAKAN 'PROJEK-PROJEK' TERSEBUT DENGAN BAIK DAN AMANAH..NAMUN APA YANG BERLAKU DI TERENGGANU MENCERITAKAN SIKAP SEBENAR 'KONTRAKTOR OKU' INI..

MEREKA HANYA TAHU MERAIH KEUNTUNGAN DARI PROJEK YANG DIPEROLEHI TANPA MENGAMBIL KIRA AKAN KUALITI DAN TAHAP KESELAMATANNYA..AKHIRNYA SITUASI INI BUKAN SAHAJA MERUGIKAN KERAJAAN DANRAKYAT TERENGGANU,MALAH IANYA JUGA BOLEH MENDATANGKAN BAHAYA PADA MANUSIA..

SPRM DAN PIHAK YANG BERTANGGUNGJAWAB SEHARUSNYA SEGERA MEMBUKA KERTAS SIASATAN TERHADAP PERKARA YANG BERLAKU INI..KELEMBAPAN SPRM BERTINDAK MEMBERI GAMBARAN BAHAWA MEREKA SEOLAH-OLAH TAKUT KEPADA 'KONTRATOR OKU' INI..INI AKAN MENJEJASKAN KREADIBILITI MEREKA JIKA TIADA SEBARANG SIASATAN DILAKUAKAN TERHADAP 'KONTRAKTOR' OKU INI...

JIKA PERKARA INI BERTERUSAN TANPA SEBARANG TINDAKAN IANYA AKAN MERUGIKAN NEGARA DAN RAKYAT MALASIA..DAN PALING KITA TAKUTI ADALAH KEHILANGAN NYAWA DI ATAS KECUAIAN PARA KONTRATOR INI..LAKUAKAN SESUATU SEBELUM BENCANA TERUS MENIMPA..

No comments:

Post a Comment