WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Sunday, December 27, 2009

1MALAYSIA : POLIS REPORT POLIS

Siasat Guan Eng: Polis begitu tergesa-gesa, dakwa DAP

PETALING JAYA, Dis 26 — DAP Pulau Pinang menyifatkan "polis begitu tergesa-gesa" untuk membuat laporan, sekali gus mahu menyiasat Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng (gambar) kononnya beliau telah mengeluarkan kenyataan berunsur hasutan, Sabtu lalu.

"Mengapa polis begitu tergesa-gesa untuk membuat laporan polis terhadap Lim Guan Eng? "Jikalau apa yang dinyatakan oleh Lim sememangnya berbaur hasutan, takkanlah kita perlu menunggu giliran pihak polis untuk membuat laporan sendiri supaya siasatan polis boleh dilakukan ke atas Lim?' kata setiausaha publisiti DAP Pulau Pinang Ng Wei Aik dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Lim yang juga setiausaha agung DAP didakwa mengeluarkan kenyataan berunsur hasutan dengan mendakwa Teoh Beng Hock, bekaas setiausaha politik Exco Kerajaan Negeri Selangor, "dibunuh" ketika berucap pada konvensyen sulung Pakatan Rakyat di Shah Alam.

Ng berkata perkembangan itu menunjukkan pihak polis telah membelakangi profesionalisme mereka sehingga terpasa membuat "laporan sendiri, membuat tafsiran sendiri serta menjalankan siasatan sendiri tanpa pihak-pihak lain yang membuat laporan polis terhadap Lim."

Sehubungan itu tegas Ng, pihaknya ingin mencabar Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar supaya meletak jawatan serta-merta untuk memasuki politik dan bukan sekadar melaksanakan agenda-agenda politik yang digariskan oleh pihak atasannya dengan pandai-pandai menggunakan kuasa sebagai seorang ketua polis negeri.

"Datuk Khalid Abu Bakar berkata bahawa tiada mana-mana pihak yang dibenarkan untuk mengeluarkan kenyataan yang tidak berasas. "Namun demikian, ini juga bukan tanggungjawab polis untuk membuat tafsiran sendiri bagi mengenal pasti sama ada kenyataan Lim berasas sebelum inkues yang diketuai oleh seorang koroner dapat membuat kesimpulannya terhadap kes kematian Teoh Beng Hock," katanya.

Inkues mencari punca kematian Teoh itu akan disambung awal bulan depan.

Ng juga mendakwa pihak polis hanya berminat untuk mengambil tindakan terhadap pemimpin-pemimpin bukan Barisan Nasional (BN), bukannya pemimpin-pemimpin BN seperti Datuk Ahmad Ismail, bekas Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera yang telah melabelkan kaum-kaum tertentu sebagai “pendatang” ke negara ini.

"Sebagai salah seorang pengadu yang membuat laporan polis terhadap Datuk Ahmad Ismail, saya pernah menghantar surat bertarikh 1 Mac 2009 kepada Peguam Negara supaya dimaklumkan perkembangan kes tersebut.

"Namun, tiada sebarang jawapan diberikan sehingga hari ini," katanya.

Sehubungan itu Ng menambah DAP Pulau Pinang dan seluruh pemimpin dan ahli parti itu akan memberi sokongan kuat terhadap Lim supaya tidak tunduk terhadap "kuasa-kuasa yang jahat."

"Meskipun pihak polis dapat menutup mulut Lim dengan siasatan di bawah Akta Hasutan, namun mulut-mulut bagi seluruh rakyat yang mengejar keadilan tidak mungkin dapat ditutup oleh tindakan polis tersebut," katanya.

Sumber : Malaysian Insider

JEBAT-BERANI : NAMPAK SANGAT PIHAK POLIS NAK MEMJADI SEBAHAGIAN KOMPONEN BE-END...KALAU HAL MELIBATKAN PAKATAN RAKYAT TAK SEMPAT ORANG LAIN BUAT REPORT DIE SENDIRI BUAT REPORT..TAPI KALAU HAL YANG MELIBATKAN BE-END,PUAS KITA 'MELALAK' 'MERAUNG' DIBUAT TAK PEDULINYA...

PALING MUDAH KITA LIHAT ADALAH KES KEHILANGAN ENJIN PESAWAT F-5E...TIADA SEORANG PUN DARI BE-END DISIASAT SEDANGKAN MENTERI PERTAHANAN YANG BERTANGGUNGJAWAB KETIKA KEJADIAN KEHILANGAN ENJIN ITU ADALAH MEREKA DARI BE-END...

INI HANYA SATU DARI RIBUAN MALAH MUNGKIN JUTAAN KES PIHAK POLIS BERTINDAK BERAT SEBELAH TERHADAP PAKATAN RAKYAT...INGAT!!!BE-END TAK SELAMANYA AKAN MEMERINTAH...JANGAN SOK PAKATAN RAKYAT MEMERINTAH KO ORANG SEMUA KENA BALIK KAMPUNG TOREH GETAH..TAU LA NASIB KO ORANG MASE TUE...

No comments:

Post a Comment