WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Tuesday, December 1, 2009

ROYALTI MINYAK : KU LI MINTA HORMATI PERJANJIAN ROYALTI 5 %

TENGKU RAZALEIGH DALAM KENYATAAN AKHBARNYA BERKATA TINDAKAN KERAJAAN PUSAT DAN PETRONAS YANG MASIH BERDEGIL UNTUK MEMBERIKAN WANG ROYALTI KEPADA KELANTAN AKAMN MEMBERI IMPLIKASI BESAR KEPADA NEGERI BERKENAAN DAN NEGARA SECARA KESELURUHAN.

BELIAU BERKATA PETRONAS DIWUJUDKAN UNTUK MENYATUKAN NEGERI-NEGERI DALAM PERSEKUTUAN MALAYSIA DI BAWAH SATU FORMULA RINGKAS UNTUK BERKONGSI SUMBER PETROLEUM NEGARA..

SEBARANG TINDAKAN YANG MENIDAKKAN HAK NEGERI-NEGERI YANG MEMPUNYAI AKTIVITI PETROLEUM UNTUK MEMDAPATKAN ROYALTI DAN JUGA MENGANGGU FORMULA RINGKAS INI AKAN MENGAKIBATKAN KESAN YANG SERIUS KEPADA PERSEKUTUAN MALAYSIA..

TENGKU RAZALEIGH BERKATA," saya membantu membentuk dan membincangkan Akta Petroleum Negara dan sebagai bekas Pengerusi Petronas,saya menandatangani perjanjian berasingan mengenai pembayaran kepada semua Menteri Besar dan Ketua Menteri".

"Saya ingin tegaskan di sini bahawa Petronas terikat dengan perjanjian tersebut dan Kerajaan Pusat tidak seharusnya menganggu perjanjian itu,perjanjian terbabit dibuat dengan amat ringkas sehinggakan budak sekolah pun memahaminya:.katanya lagi di dalam blog beliau.

"Hak royalti 5% negeri-negeri tersebut dibuat berdasarkan jumlah keseluruhan aktiviti petroleum yang dilakukan di negeri berkenaan.Sebagai ganti rugi,Petronas wajib membayar wang royalti secara terus kepada kerajaan negeri tersebut,"katanya lagi..

Rujukan : Sinar Harian

JEBAT_BERANI : JELAS DAN NYATA BAHAWA KERAJAAN B-END BERNIAT JAHAT DAN MEMBELAKANGI HAK RAKYAT APABILA CUBA MENIDAKKAN HAK KERAJAAN KELANTAN MENDAPAT WANG ROYALTI MINYAK DARI PETRONAS..

1 comment:

  1. Salam Jebat. Kalalu dah Tengku Razaleigh mengakui yang dia terlibat sama dalam pemebentukan royalti minyak tersebut, Apa yang susah sangat. UMNO BN ini, bagi aje le. Pak Meneteri yang ada skrang ini bukan nya terlibat sama semasa Tentu Razaleigh terlibat.

    Kita dengar ulasan Najib semalam kat TV 3 suku pasal royalti tersebut, macam bukan standard PM dia bercakap. Dia kata wang ikhsan atau royalti sama la tu" Pusat bagi juga.

    Saaya berpendapat jika tuan JEBAT jadi PM pun tak akan berkata begitu. Jika Tuan JEBAT tanya kepada budak PASTI sekali pun mereka faham apa itu ikhsan apa itu royalti. Hancor UMNO!

    ReplyDelete