WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Tuesday, December 8, 2009

GEGAR BERJUANG DAPATKAN ROYALTI MINYAK KELANTAN

KOTA BAHRU, 5 Dis: Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar) menggesa kerajaan supaya mengembalikan wang royalti kepada kerajaan Kelantan secara adil mengikut Perlembagaan Persekutuan.
Kerajaan Pusat juga, sewajarnya menjelaskan hasil royalti kepada kerajaan Kelantan sebagaimana perjanjian Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian Petroleum menurut Seksyen 4 Akta pada 1975.

Pengerusi bersama Gegar, Dr Abdul Halim Yusof, dalam sidang medianya memberitahu, bagi menjayakan hasrat yang dicapai itu juga, pihaknya akan mengembeling tenaga bersama semua masyarakat tanpa mengira faham politik, bangsa dan agama dengan memberi kesedaran pelbagai cara.

“Pada masa yang sama juga, Gegar akan menganjurkan Konvensyen Rakyat: Royalti Petroleum Antara Hak atau Ehsan? Di Kuala Lumpur Januari tahun hadapan,”ujarnya.

Menurutnya, bekas Menteri Kewangan yang juga Anggota Parlimen Gua Musang akan dijemput bagi menjayakan program yang julungkali akan dianjurkan Gegar itu.

Pada masa yang sama, menurutnya pihaknya akan mengambil tindakan-tindakan yang dirasakan berkesan, bersesuaian dan bertepatan mengikut keadaan dari masa ke semasa bagi mencapai matlamat di atas.

Sehubungan itu, beliau menyeru semua masyarakat di negara ini mengikuti program terbuka yang dianjurkan Gegar itu.

Gegar adalah gerakan yang menggabungkan 50 pertubuhan badan-badan Ngo di dua buah negeri.

Ianya ditubuhkan bukan sahaja untuk menuntut hak royalti rakyat Kelantan, sebaliknya Terengganu yang telah lama memperolehi hasil tersebut namun kedudukan negeri itu masih ditempat kedua kemiskinan di negara ini.

- Harakahdaily

JEBAT_BERANI : UM-NO/BE-END HANYA MENDEDAHKAN SIKAP DISKRIMINASI MEREKA TERHADAP RAKYAT KELANTAN APABILA BERKERAS UNTUK TIDAK MEMBERIKAN WANG ROYALTI MINYAK INI DAN SEBALIKNYA MEMBERI WANG EHSAN YANG DISALURKAN MELALUI JPP.

KERAJAAN '1MALAYSIA' PIMPINAN NAJIB MENGULANGI PERBUATAN UM-NO/BE-END TERHADAP KERAJAAN PAS TERENGGANU SEBELUM INI YANG MANA DINAFIKAN HAK WANG ROYALTI TETAPI DIBERIKAN SEMULA WANG ROYALTI ITU KEPADA KERAJAAN TERENGGANU APABILA UM-NO/BE-END KEMBALI MEMERINTAH.

ADAKAH UM-NO/BE-END MENYANGKA RAKYAT KELANTAN AKAN MENUKAR PEMERINTAH DEMI MENDAPATKAN WANG ROYALTI INI??KALAU ITULAH JANGKAAN MEREKA NAMPAKNYA MEREKA TELAH MEMBUAT TANGKAPAN YANG SILAP TERHADAP RAKYAT KELANTAN.RAKYAT KELANTAN DI BAWAH PIMPINAN TOK GURU NIK AZIZ TIDAK MUDAH DIBELI DENGAN WANG RINGGIT.

AYUH SELURUH RAKYAT KELANTAN KITA BANGKIT MEMPERTAHANKAN HAK KITA DEMI PEMBANGUNAN NEGERI KELANTAN YANG KITA SANYANGI..

No comments:

Post a Comment