WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Friday, February 26, 2010

KELANTAN PERJELAS ASAS TUNTUTAN BAYARAN ROYALTI!!


JEBAT_BERANI : ISU TUNTUTAN ROYALTI MINYAK OLEH KERAJAAN KELANTAN TERHADAP PETRONAS MASIH TIDAK BERPENGHUJUNG...KERAJAAN 1MALAYSIA PIMPINAN-END NAJIB ALTANTUYA TETAP BERKERAS UNTUK TIDAK MEMENUHI TUNTUTAN KERAJAAN KELANTAN INI TETAPI SEBALIKNYA HANYA INGIN MEMBERIKAN WANG EHSAN YANG BERNILAI RM20 JUTA..APAKAH NILAI INI BERTEPATAN DENGAN NILAI SEBENAR YANG SEPATUTNYA DIPEROLEHI OLEH RAKYAT KELANTAN??

BARU-BARU INI AKHBAR PENGAMPU UM-NO/BE-END MENYIARKAN SATU ARTIKEL KONONNYA UNTUK MENJELASKAN KEPADA RAKYAT MENGAPA KELANTAN TIDAK LAYAK MENERIMA ROYALTI MINYAK...BANYAK KERAGUAN TERHADAP FAKTA YANG DIGUNAKAN DALAM ARTIKEL 1 MUKA SURAT ITU...IANYA BERSIFAT JAHAT DAN CUBA MEMUTAR BELITKAN FAKTA SEBENAR KERANA MENGUNA PAKAI AKTA YANG LAMA SEDANGKAN AKTA BARU SUDAH DIGUBAL YANG MANA MEMBAWA KEPADA TERTUBUHNYA PETRONAS..

NAMUN DEMI MEMANGKAN DAN MENGHALALKAN TINDAKAN MEREKA UM-NO/BE-END SANGGUP MELAKUKAN APA SAHAJA UNTUK MENGHALANG KELANTAN DARI MEMPEROLEHI ROYALTI MINYAK INI..MEREKA SANGGUP MENAFIKAN PELBAGAI BULTI YANG DIBERIKAN OLEH KERAJAAN KELANTAN DALAM TUNTUTAN ROYALTI MINYAK INI..WALAUPUN MEREKA SEDAR AKAN KEBENARAN DAN KESAHIHAN BUKTI YANG DIKEMUKAKAN OLEH KERAJAAN KELANTAN...

BAGI MENJAWAB ARTIKEL YANG DIBUAT OLEH PUAK-PUAK UM-NO/BE-END INI DATO' HUSAM MUSA TELAH MENGHURAIKAN BEBERAPA PERKARA YANG MENJADI ASAS KEPADA TUNTUTAN ROYALI MINYAK KELANTAN INI...IANYA BAGI MEMBERI GAMBARAN SEBENAR DAN MENAFIKAN HUJAH-HUJAH PUAK UM-NO/BE-END BERKAITAN TUNTUTAN ROYALTI INI..


Akta Pembangunan Petroleum, 1974 ( "PDA"), yang mulai berkuatkuasa pada 1 Oktober 1974, membawa kepada tertubuhnya Petronas dan diserah hak petroleum yang didapati dan diperolehi di daratan atau luar pantai Malaysia kepada Petronas.

Di bawah Akta Pembangunan Petroleum, 1974 (PDA), setiap daripada 13 Negeri di Malaysia telah menandatangani Perjanjian yang sama dan Geran Penyerah Hakkan pada tarikh yang berbeza dalam tahun 1975/1976 dengan Petronas bagi menyerah hak pemilikan masing-masing terhadap petroleum kepada Petronas dengan pertimbangan Petronas membayar kepada setiap Negeri di mana petroleum dihasilkan samada di daratan dan lautan dengan bayaran tunai dalam bentuk jumlah tahunan setara dengan 5% daripada nilai petroleum yang dihasilkan di mana-mana negeri yang berkenaan.

Kami tidak bersetuju dengan jawapan yang diberikan dalam iklan dibuat atas nama Kerajaan Persekutuan baru-baru ini. Jawapan kami terhadap soalan yang sama adalah sebagaimana berikut:-


1. Menurut Akta Pembangunan Petroleum1974, apakah istilah yang digunakan untuk pembayaran yang dibuat untuk pengeluaran minyak dan gas?

PDA, kesemua 13 Perjanjian dan 13 Geran Penyerah Hak menggunakan istilah "bayaran tunai kepada kerajaan negeri berkenaan”. Perkataan yang popular digunakan oleh semua pihak ialah "royalti". Namun, tidak ada yang berubah mengenai bentuk pembayaran iaitu bayaran tunai kepada kerajaan negeri.

2. Mengikut Perjanjian diantara Petronas dan kerajaan negeri dalam tahun 1975/1976, apakah syarat untuk mendapatkan hak 5% bayaran tunai kepada kerajaan negeri?

Istilah-istilah yang digunakan dalam PDA, 13 Perjanjian dan 13 Geran Penyerah Hak adalah "di daratan (On-Shore)" dan "luar pantai (Off-Shore)" untuk maksud petroleum yang dihasilkan di daratan dan di lautan. Tiada dinyatakan sama sekali samada di dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974 (PDA), 13 Perjanjian dengan Negeri-negeri mahupun 13 Geran Penyerah Hak tentang sekatan hak setiap Negeri untuk menerima bayaran tunai bagi pengeluaran petroleum di luar pantainya berdasarkan kepada jarak dari pantai.

Oleh kerana itu, baik PDA, 13 Perjanjian mahupun 13 Geran Penyerah Hak tiada menyekat pembayaran bayaran tunai bagi petroleum yang dihasilkan samaada 3 batu, 12 batu, 200 batu atau jarak lain daripada pantai kepada 13 negeri kerana jarak tersebut tidak dinyatakan sama sekali di dalam PDA, Perjanjian dengan Negeri-negeri dan Geran Penyerah Hak. Sebaliknya perkataan umum yang digunakan ialah ” Off-Shore”.

Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1969 tidak terpakai kepada pemilikan petroleum, baik di daratan (On-Shore) atau luar pantai (Off-Shore). Ordinan ini juga tidak ada kaitan dengan kewajipan undang-undang oleh Petronas untuk membayar bayaran tunai kepada suatu Negeri samada petroleum dihasilkan di daratan (On-Shore) atau luar pantai (Off-Shore). Hanya Akta Pembangunan Petroleum 1974 (PDA) sahaja yang terpakai. Dengan demikian, Ordinan tersebut bukan perundangan yang relevan bagi perkara ini. Lebih spesifik, semua perjanjian antara negeri dan Petronas menyebut rujukan tunggal kepada seksyen 4 Akta PDA ;Apatahlagi apabila seksyen 13 Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1979 menyebut bahawa Ordinan yang dihujahkan telah dimansuhkan sepertimana di bawah ;-

Akta 216 : Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1979

13. (1) Ordinan (Kuasa-kuasa Perlu) Darurat, 1969 adalah dengan ini dimansuhkan.

Perjanjian

” DAN BAHAWASANYA KERAJAAN dan PETRONAS adalah ingin hendak membuat suatu perjanjian menurut seksyen 4 Akta tersebut di atas berkenaan dengan pembayaran wang tunai yang akan dibuat oleh PETRONAS kepada KERAJAAN sebagai balasan bagi pemunyaan dan hak-hak, kuasa-kuasa, kebebasan – kebebasan dan keistimewaan-keistimewaan yang diletakhakkan seperti tersebut di atas mengenai petroliam

Seksyen 4 Akta PDA

Pembayaran wang tunai oleh Perbadanan

4. sebagai balasan bagi pemunyaan dan hak-hak, kuasa-kuasa, kebebasan – kebebasan dan keistimewaan-keistimewaan yang diletakhakkan padanya menurut Akta ini, Perbadanan itu hendaklah membuat apa-apa pembayaran wang tunai sebagaimana yang dipersetujui antara pihak-pihak yang berkenaan kepada Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan mana-mana Negeri yang berkenaan.

3. Adakah Kerajaan Negeri Kelantan atau kerajaan negeri lain di Semenanjung Malaysia mempunyai hak untuk menuntut bayaran tunai tersebut daripada Petronas?

Ya, asalkan petroleum dihasilkan di daratan (On-Shore) atau luar pantai (Off-Shore) Negeri yang berkenaan. Oleh yang demikian, pada bulan Mac 1978, Petronas memaklumkan Kerajaan Terengganu bahawa petroleum telah dihasilkan di medan minyak yang bernama Pulai yang terletak sekitar 150 kilometer dari pantai Terengganu. Pada Jun 1978, Petronas telah membuat bayaran tunai pertama kalinya kepada Terengganu bagi pengeluaran minyak luar pantai Terengganu (di Pulai). Selama 22 tahun berturut-turut, iaitu dari tahun 1978 hingga Mac 2000, Petronas membuat bayaran tunai kepada Terengganu dua kali setahun di bawah PDA, Perjanjian dan Geran Penyerah Hak , meskipun minyak dihasilkan ratusan batu di luar pantai Terengganu. Hanya ketika PAS membentuk Kerajaan Negeri Terengganu selepas Pilihan Raya Umum pada November 1999, Petronas berhenti membuat bayaran tunai kepada Terengganu, walaupun Petronas masih lagi mengeluarkan minyak di luar pantai Terengganu tanpa membayar bayaran seperti sepatutnya dan diamalkan sebelumnya.

4. Apakah kedudukan di Sabah dan Sarawak mengenai isu pembayaran royalti?

Sehingga PDA mulai berkuatkuasa pada bulan Oktober 1974, asas perundangan bayaran royalti kepada Sabah dan Sarawak adalah undang-undang yang buat oleh pihak kolonial Inggeris. Setelah wujudnya PDA dan pembentukan Petronas, Sabah dan Sarawak diperlakukan dalam cara yang seragam sebagaimana 11 negeri yang lain di Semenanjung . Jadi, satu-satunya asas perundangan bayaran tunai kepada Sabah dan Sarawak sejak Oktober 1974, adalah PDA, 2 Perjanjian mereka dan 2 Geran Penyerah hak mereka. Kedua-dua negeri tersebut berada dalam kedudukan yang sama dengan Kelantan, Terengganu dan 9 negeri lain di Malaysia . Semua dilayan sama di bawah PDA untuk mengelakkan diskriminasi di antara 13 Negeri dalam Malaysia.

5. Apa yang dimaksudkan dengan bayaran "Wang Ehsan"?
Ini adalah label politik yang dicipta oleh kerajaan Mahathir pada tahun 2000 ketika mengarahkan Petronas untuk berhenti membuat bayaran tunai kepada PAS Terengganu selepas membentuk Kerajaan Negeri. Istilah "wang Ihsan" tidak mempunyai asas perundangan. Hal ini tidak ditemui di dalam PDA, 13 Perjanjian dan 13 Geran Penyerah Hak atau mana-mana Akta lain.

6. Mengapa Wang Ihsan yang ditawarkan oleh Kerajaan Persekutuan untuk Kelantan hanya dalam jumlah RM20 juta?

Kami tidak dapat menjawab soalan ini kerana ini adalah jumlah yang sewenang-wenangnya dibuat oleh Kerajaan Persekutuan dan tanpa asas perundangan. Tuntutan kami bagi bayaran tunggakan adalah melebihi RM 2 bilion dan bayaran tahunan tidak kurang dari RM 600 juta.

7. Apa kedudukan kenyataan yang dibuat oleh bekas Pengerusi Petronas, YB Tengku Razaleigh Hamzah bahawa royalti yang harus dibayar untuk Kelantan berdasarkan pengeluaran petroleum diperolehi daripada di luar perairan negeri serta mempersoalkan pemberian Wang Ihsan?

Kami menyokong pernyataan awam baru-baru ini termasuk kenyataan terkini beliau bertarikh 22 Feb 2010. Pujian harus diberikan kepada Tengku Razaleigh atas penjelasan berasaskan kebenaran tersebut. Selaku Pengerusi Pertama Petronas, dan telah berjaya memujuk 13 buah negeri memeterai 13 Perjanjian atas nama Petronas dengan Kerajaan-kerajaan Negeri. Dia sangat fasih dan berautoriti dalam hal ini. Dia juga memperolehi kepercayaan dan keyakinan daripada Allahyarham Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia's Ke 2, dan arkitek polisi petroleum negara kita. Mengapa pandangan beliau diketepikan oleh orang-orang yang datang kemudian tanpa menghormati semangat asal akta dan perjanjian.

8. Adakah Ketua Pembangkang mengetahui mengenai kedudukan hak-hak kerajaan negeri dalam masalah ini?

Semua orang yang rasional dan matang faham kehendak sebenar undang-undang, termasuk YB Ketua Pembangkang Malaysia. Kerajaan Malaysia yang lebih mengutamakan kepentingan politik sempit sahaja yang berani mengelirukan rakyat terbanyak dengan putar belit seperti ini.

Semua orang yang rasional dan matang faham kehendak sebenar undang-undang,termasuk YB Ketua Pembangkang Malaysia.Kerajaan Malaysia yang lebih mengutamakan kepentingan politik sempit sahaja yang berani mengelirukan rakyat terbanyak dengan putar belit seperti ini.

DARI PENJELASAN ASAS TUNTUTAN DIATAS HAMBA YAKIN SESIAPA PUN AKAN MENGATAKAN BAHAWA KELANTAN BERHAK MENDAPATKAN BAYARAN ROYALTI MINYAK INI.NAMUN OLEH KERANA KEEGOAN DAN KEPENTINGAN POLITIK UM-NO/BE-END TETAP BERDEGIL MEMBENARKAN PETRONAS MEMBAYAR WANG ROYALTI INI KEPADA KERAJAAN KELANTAN..

SIKAP YANG TIDAK MENUNJUKKAN MEREKA MENGUTAMAKAN KEPENTINGAN RAKYAT..IANYA AMAT BERBEZA SAMA SEKALI DENGAN SLOGAN YANG SERING MEREKA TERIAKAN SELAMA INI "RAKYAT DIDAHULUKAN PERCAPAIAN DIUTAMAKAN"...SAMPAI BILA UM-NO/BE-END AKAN TERUS BERDEGIL MENAFIKAN HAK KERAJAAN KELANTAN INI??APAKAH SEHINGGA RAKYAT MENGHUKUM MEREKA DAN MELENYAPKAN MEREKA DARI ARENA POLITIK TANAH AIR??JIKA MEREKA TERUS BERDEGIL "MAHKAMAH RAKYAT" AKAN MENGHUKUM MEREKA...KITA TUNGGU SAHAJA....

No comments:

Post a Comment