WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Thursday, February 25, 2010

1MALAYSIA : ORANG ASLI PUN DAH BERANI BERDEMO TUNTUT HAK MEREKA


JEBAT_BERANI : DIE ERA PEMERINTAHAN NAJIB ALTANTUYA NAMPAKNYA ORANG ASLI PUN DAH BERANI BANGKIT MENUNTUT HAK MEREKA...MENGAPA KEADAAN INI BERLAKU??OERKARA SEUMPAMA INI TERJADI ADALAH AKIBAT MEREKA TIDAK LAGI MAMPU BERSABAR DENGA PENINDASAN YANG DILAKUKAN OLEH KERAJAAN 1MALAYSIA TERHADAP KAUM MEREKA..

KELMARIN KIRA-KIRA 30 ORANG ASLI MENYERTAI PERHIMPUNAN DI HADAPAN HOSPITAL ORANG ASLI GOMBAK KERANA MEMBANTAH APA YANG MEREKA DAKWA SEBAGAI SALAH GUNA KUASA OLEH JABATAN HAL EHWAL ORANG ASLI(JHEOA),MELIBATKAN LAYANAN HOSPITAL SELIAN JABATAN ITU..MENURUT PETISYEN BERKAITAN PERKARA ITU,HOSPITAL TERSEBUT DIDAKWA MELAKUKAN PENGANIAYAAN KEPADA MASYARAKAT ORANG ASLI INI..

PERHIMPUNAN TERSEBUT DIKETUAI OLEH SOKYEN MAN.40. YANG MENDAKWA MEWAKILI PENDUDUK KAMPUNG TERSEBUT..TANDATANGAN PENDUDUK KAWASAN PENEMPATAN ORANG ASLI DISINI TELAH DIAMBIL BAGI MENYATAKAN SOKONGAN MEREKA TERHADAP PETISYEN TERSEBUT...SEMASA PERHIMPUNAN TERSEBUT MEREKA TELAH MEMBAWA POSTER YANG ANTARANYA BERBUNYI"Akta 134 kami dicabul,".."Mana ubat kami di kampung,"...DAN "Kami orang miskin di bumi sendiri tapi kami ada maruah dan bukan bodoh,"....

MASYARAKAT OARANG ASLI INI JUGA MELAUNGKAN SLOGAN "jangan rampas hak kami" DAN JUGA "Bunuh kami dulu jika mahu tanah kami" KETIKABERDEMONSTRASI DI HADAPAN HOSPITAL SELIAN BAHAGIAN KESIHATAN DAN PERUBATAN JHEOA...MENURUT KETUA PERHIMPUNAN TERSEBUT,SOKYEN,PETISYEN ITU AKAN DISERAHKAN KEPADA YANG DI-PERTUAN AGUNG TUANKU MIZAN ZAINAL,SULTAN PAHANAG SULTAN AHMAD SHAH DAN JUGA KEPADA PERDANA MENTERI NAJIB ATANTUYA....SELAIN ITU PETISYEN INI JUGA AKANDIHANTAR KEPADA PESURUHJAYA HAK ASASI ORANG ASLI DI GENEVA,MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH DATUK SERI SHAFIE APDAL DAN MENTERI KESIHATAN DATUK SERI LIOW TIONG LAI...

DI DALAM PETISYEN TERSEBUT YANG TELAH DITANDATANGANI OLEH 90 ORANG MASYARAKAT ORANG ASLI,MEREKA MENDAKWA BERLAKUNYA PENGANIAYAAN TERHADAP KAKITANGAN ORANG ASLI YANG BERKHIMAT DENGAN JABATAN TERSEBUT...MENURUT SOKYEN,PETISYEN TERSEBUT TELAH DIBUAT BERDASARKAN 6 LAPORAN POLIS YANG DIBUAT PENDUDUK KG TERLIBAT..MENURUTNYA LAGI,DUA LAPORAN POLIS YANG DIBUAT PADA MAC 2009 ITU MELIBATKAN KEMATIAN DUA PESAKIT YANG MENDAPATKAN RAWATAN DI HOSPITAL ORANG ASLI GOMBAK..


SELAIN ITU DUA LAPORAN LAGI IALAH MENGENAI UGUTAN TERHADAP PENSAKIT YANG MEMBUAT LAPORAN POLIS MENGENAI KEMATIAN TERSEBUT..TURUT DISUARAKAN DALAM PETISYEN TERSEBUT BERKAITAN PENJAWATANN OLEH ORANG ASLI DALAM JHEOA DI BAHAGIAN KESIHATAN DAN PERUBATAN.."Satu ketika dulu jawatan Orang Asli di bahagian kesihatan hampir 80 peratus, kini didominasi orang Melayu iaitu sebanyak 90 peratus, manakala Orang Asli hanya (tinggal) 10 peratus sahaja.

“Banyak syarat yang dikenakan untuk Orang Asli diterima masuk," ANTARA ISI KANDUNGAN PETISYEN SETEBAL ENAM HALAMAN ITU..

MASYARAKAT ORANG ASLI INI MEMPERTIKAIKAN TINDAKAN HOSPITAL ITU MEMBERI "LAYANAN LEBIH BAIK" KEPADA MASYARAKAT LAIN SEDANGKAN IANYA DIBINA KHAS UNTUK BAGI KEPERLUAN MASYARAKAT ORANG ASLI..."Walaupun Klinik 1Malaysia wujud, tetapi masyarakat bukan Orang Asli masih ramai yang datang dengan alasan senang letak kereta, selesa serta murah.

"Ada di antara kami yang terpaksa tinggal (ditempatkan) di hospital kerajaan lain (kerana) menerima cemuhan daripada kakitangan hospital (yang dikhaskan kepada Orang Asli). Ada yang memanggil kami 'asli', 'hitam', 'busuk', 'kotor', semasa di wad hospital.

"Ada yang seolah jijik memegang kami sewaktu mengambil suhu badan atau tekanan darah. Kami berasa asing di tanah bumi sendiri," MENURUT ISI KANDUNGAN PETISYEN TERSEBUT...


SELAIN ITU JUGA SOKYEN TURUT MENYUARAKAN BERKAITAN PEMILIKAN TANAH MEREKA(TANAH KATEGORI SAKA DAN RAYAU) YANG DIKATAKAN TIDAK AKAN DIBERI MILIK KEPADA MEREKA.."Walaupun Klinik 1Malaysia wujud, tetapi masyarakat bukan Orang Asli masih ramai yang datang dengan alasan senang letak kereta, selesa serta murah.

"Ada di antara kami yang terpaksa tinggal (ditempatkan) di hospital kerajaan lain (kerana) menerima cemuhan daripada kakitangan hospital (yang dikhaskan kepada Orang Asli). Ada yang memanggil kami 'asli', 'hitam', 'busuk', 'kotor', semasa di wad hospital.

"Ada yang seolah jijik memegang kami sewaktu mengambil suhu badan atau tekanan darah. Kami berasa asing di tanah bumi sendiri," menurut petisyen itu lagi

INILAH SEBAHAGIAN DARI NASIB RAKYAT MALAYSIA DI BAWAH PEMERINTAHAN NAJIB ALTANTUYA DAN JUGA UM-NO/BE-END..BUKAN SAHAJA HAK KAUM MELAYU,CINA DAN INDIA YANG TERABAI,MALAH HAK ORANG ASLI INI JUG IKUT TERANCAM DI BAWAH PEMERINTAHN UM-NO/BE-END...JIKA RAKYAT TERUS MEMBERI PELUANG KEPADA MEREKA MEMERINTAH MALAYSIA HAMBA KUARTIR RAKYAT MALAYSIA AKAN KEHILANGAN TERUS HAK-HAK MEREKA...

UM-NO/BE-END HANYA MEMENTINGKAN DIRI MEREKA DAN JUGA KRONI-KR0NI MEREKA..MANAKALA HAK RAKYAT DIPANDANG SEBLAH MATA SAHAJA....KONSEP 1MALAYSIA YANG MENTAKAN "RAKYAT DIDAHULUKAN PERCAPAIAN DIUTAMAKAN" HANYALAH UNTUK MENGABURI MATA RAKYAT SAHAJA...MEREKA INI TIDAK PERNAH BERHASRAT MEMPERJUANGKAN RAKYAT SELAMA INI..APA YANG MEREKA PERJUANGKAN HANYALAH "PROJEK-PROJEK" YANG BOLEH MENDATANGKAN KEUNTUNGAN KEPADA MEREKA...RAKYAT TAK KIRA MELAYU,CINA,INDIA DAN JUGA ORANG ASL PERLU MELAKUKAN PERUBAHAN..UMNO/BE-END PERLU DITAMATKAN "PERKHIMATAN" DALAM PELIHANRAYA AKAN DATANG...JIKA TIDAK HAK RAKYAT AKAN TERUS TERANCAM...

No comments:

Post a Comment