WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Saturday, February 20, 2010

DOH 20 TAUN BARU NATE "BERUK" NIH NOK BUNYI!!!

JEBAT_BERANI : PEGERAKAN PEMUDA "BERUK"(UM-NO) KELANTAN NIE NAMPAKNYA TAK PEKA DAN TAK AMBEK TAHU APA YANG BERLAKU SELAMA 20 TAHUN DI KELANTAN BARANGKALI...KALAU TAK MASAKAN MEREKA BOLEH MENGATAKAN BAHAWA KERAJAAN PAS KELANTAN TERPENGARUH DENGAN LANGKAH KERAJAAN PAKATAN RAKYAT PULAU PINANG TIDAK MENGADAKAN PERARAKAN SEMPENA MAULIDUR RASUL TAHUN INI..

MENGAPA BARU SEKARANG DOK SIBUK DOK KALUT??KENAPA SELAMA 20 TAHUN KERAJAAN KELANTAN TIDAK PERNAH MENGADAKAN PERARAKAN SEMPENA MAULIDUR RASUL INI MEREKA TIDAK BERSUARA..MENGAPA SEKARANG??!!APAKAH PUAK-PUAK PEMUDA"BERUK"(UM-NO) INI "GILA" PUBLISITI??KALAU TAK MASAKAN SEKARANG BARU MEREKA BERSUARA SEDANGKAN SEBELUM INI SEPATAH PUN TAK BERKATA-KATA..

KETUA PEMUDA "BERUK" (UM-NO) KELANTAN,ANUAR SAFIAN BERKATA PENDIRIAN KERAJAAN NEGERI KELANTAN SEOLAH-OLAH MENUNJUKKAN MEREKA SUDAH TERPENGARUH DENGAN KERAJAAN PULAU PINANG PIMPINAN DAP.“Pemuda Umno melihat sejak akhir-akhir ini wujud senario baru dalam kepimpinan kerajaan PAS Kelantan. Maksudnya, dalam segenap tindak tanduknya seolah-olah mengikut telunjuk dan jejak langkah Lim Guan Eng.“Termasuklah membenarkan kalimah Allah dan bacaan ayat suci al-Quran dipergunakan oleh orang bukan Islam,”

BELIAU BERKATA LAGI PRISNSIP YANG DIAMALKAN OLEH KERAJAAN KELANTAN INI BOLEH MEMBERI KESAN BURUK KEPADA UMAT ISLAM DALAM USAHA PENERAPAN KEFAHAMAN PERI PENTINGNYA SELURUH UMMAH MENGAMALKAN SUNNAH RASUL...BELIAU TURUT MEMPERSOALKAN KEUTAMAAN ANTARA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL DAN SAMBUTAN BULAN SEMBAHYANG,BULAN HUDUD DAN PERISTIWA MEMALI YANG DILAKUKAN SETIAP TAHUN..

SESEKALI BILA HAMBA FIKIR KEMBALI TERASA SEPERTI BODOH DAN BANGANG SUNGGUH SI ANUAR SAFIAN INI..APAKAH SAMBUTAN MAULIDUR RASUL ITU TERMASUK DALAM SUNNAH NABI??APAKAH NABI MUHAMMAD S.A.W ADA MENGANJURKAN SAMBUTAN MAULIDUR RASUL INI..JANGANLAH KITA MEWAJIBKAN SESUATU YANG TIDAK WAJIB DAN SEBALIKNYA PULA TIDAK MEWAJIBKAN SESUATU YANG TELAH DIWAJIBKAN OLEH ISLAM...ANTARA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL DENGAN BULAN SEMBAHYANG ADALAH JELAS SEKALI YANG SAMBUTAN BULAN SEMBAHYANG ITU LEBIH PENTING..

INI KERANA ALLAH S.W.T MEWAJIBKAN UMAT ISLAM BERSEMBAHYANG 5 KALI SEHARI TETAPI TIDAK PERNAH MEWAJIBKAN PERARAKAN MAULIDUR RASUL...CUMA KALAU NAK BUAT JUGA PERARAKAN INI TIDAK SALAH...TETAPI BILA MENGATAKAN BAHAWA TIDAK MENGADAKAN PERARAKAN INI SALAH HAMBA RASA IANYA ADALAH SALAH!!!JANGAN KITA MEMANDAI MEWAJIBKAN PERKARA YANG TIDAK WAJIB....

PANDANG BODOH INI TELAH DISANGKAL OLEH TOK GURU NIK AZIZ DENGAN BERKATA,“Kenapa nak sibuk sangat dengan isu remeh ini. Lebih 20 tahun saya pegang Kelantan, tidak pernah berarak pun.“Kita kena ingat, maulid ini disambut hanya selepas 300 tahun baginda wafat.“Ini lah masalah kita orang Melayu kalau terima Islam bukan dengan cara belajar dan mentelaah, tetapi terima dengan tradisi. Yang belajar pun kadang-kadang belajar lain buat lain,”

SAMBIL MENJELASKAN BAHAWA KERAJAAN NEGERI HANYA MENGAMBIL KESEMPATAN MENYAMBUT BULAN MAULIDUR RASUL INI DENGAN MENGADAKAN CERAMAH DAN KULIAH-KULIAH AGAMA KHUSUS MENGENAI TOPIK YANG BERKAITAN DAN INI SAMA SEKALI BERBEZA DENGAN APA YANG DIAMALKAN OLEH NEGER-NEGERI LAIN..TAMBAH TOK GURU LAGI,ADALAH LEBIH AFDAL SAMBUTAN ATAU MENGINGATI MAULIDUR RASUL INI BUKAN SEKALI SETAHUN BAHKAN SEBALIKNYA,SETIAP HARI DAN SPANJANG MASA..

“Kita sambut maulid ini kerana hendak mengingati hari kelahiran Nabi. Hakikat ingat ke Nabi ini tak boleh sekali setahun begitu, sepanjang masa kita mesti ingat. Ini sebenar-benar pelaksanaan Maulud Nabi.

“Sebab itu dasar PAS Membangun Bersama Islam sentiasa teliti terhadap segala pelaksanaannya dalam segenap aspek termasuk mengambil kira halal haram, syurga neraka dan dosa pahala,”
KATA TOK GURU NIK AZIZ..

TOK GURU JUGA TURUT MENAFIKAN BAHAWA BELIAU MENIRU APA YANG DILAKUKAN OLEH KERAJAAN PULAU PINANG DENGAN TIDAK MENGADAKAN PERARAKAN MAULIDUR RASUL INI,TOK GURU BERKATA BAHAWA KERAJAAN DAP DI PULAU PINANGLAH YANG MENIRU KERAJAAN KELANTAN..“Saya dah katakan, 20 tahun saya pegang Kelantan, tak pernah pun berarak. Lim Guan Eng baru saja. Mana Kelantan tiru dia (Pulau Pinang),”UJAR BELIAU LAGI..

PENJELASAN TOK GURU NIK AZIZ INI MENUNJUKKAN BAHAWA PUAK-PUAK UM-NO SANGAT-SANGAT TIDAK MEMAHAMI YANG MANA SATU WAJIB DAN YANG MANA SATU TIDAK...JIKA DIFIKIRKAN ANTARA LIM GUAN ENG DENGAN PUAK-PUAK UM-NO NAMPAKNYA LIM GUANN ENG LEBIH MEMAHAMI ISLAM BERBANDING UM-NO...TAK RASA MALU KE UM-NO??TAATI DULU PERINTAH ALLAH YANG WAJIB BARU PERJUANGKAN YANG TAK WAJIB...


P/S : panggilan "beruk" mengantikan UM-n0 adalah saranan oleh Ketua Pemuda Beruk semalaya Khairy Jamaluddin diatas penlibatan mereka dalam demonstrasi sejak kebelakangan ini...

2 comments:

  1. makin bercelaru tgk umno skg..krn hendak mencipta publisiti murahan dan meraih simpati org melayu maka terlihatlah kebobrokan dan kebangangan umno nie..tp secara taktiknya bile mereka bt keje bodoh nie utusan dan tv3 suku akn menampakkan mereka ini cerdik dan brtindak betul..inilah realiti ..xper harap ramai ler yg blh buka mata melihat sikap umno ini..

    ReplyDelete
  2. MEDIA PENGAMPU MUNGKIN BOLEH SOROK AKAN KEBODOHAN MEREKA INI...TAPI RAKYAT TAK MAMPU MEREKA TIPU LAGI....HARI INI RAKYAT SUDAH MAMPU MENILAI AKAN YANG MANA BENAR DAN YANG MANA TIDAK....

    ReplyDelete