WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Sunday, February 14, 2010

ASAL USUL HARI VALENTINE : APAKAH KITA TAHU??!!

(UMAT SILAM DITEGAH MENYAMBUT HARI VALENTINE)
(SAMBUTAN HARI VALENTINE SELALUNYA BERAKHIR SEPERTI INI)

(DAN INILAH YANG PALING DITAKUTI AKIBAT SAMBUTAN HARI VALENTINE)


HARI INI 14 HARIBULAN FEBUARI 2010...SELAIN MERUPAKAN HARI SAMBUTAN TAHUN BARU CINA BAGI MASYARAKAT CINA HARI INI JUGA MERUPAKAN SAMBUTAN HARI KEKASIH BUAT MEREKA YANG JAHIL AGAMA ISLAM....
HARI VALENTINE INI KINI TURUT DIRAIKAN OLEH MASYARAKAT ISLAM YANG TIDAK MENGETAHUI AKAN ASAL USUL TERJADINYA SAMBUTAN HARI VALENTINE INI..MEREKA MERAIKAN HARI VALENTINE(HARI KEKASIH) TANPA RASA BERSALAH TERHADAP AGAMA YANG MEREKA ANUTI...
HARI INI HAMBA INGIN KONGSIKAN DENGAN SAHABAT-SAHABAT DAN PEMBACA BLOG HAMBA ASAL USUL SAMBUTAN HARI VALENTINE INIDAN JUGA PANDANG ISLAM TERHADAP HARI VALENTINE....SEMOGA SAHABAT-SAHABAT DAN PEMBACA SEKALIAN BEROLEH MAFAAT DARINYA....
APA ITU VALENTINE??!!
HARI VALENTINE LEBIH DIKENALI SEBAGAI HARI KEKASIH YANG BERCINTA MERAIKAN PERCINTAAN DAN KASIH SAYANG YANG DISAMBUT SETIAP TAHUN PADA 14 FEBUARI.
ASAL USUL HARI VALENTINE
VERSI POPULAR BERKAITAN SEJARAH VALENTINE IALAH,PERKATAAN VALENTINE SEMPENA NAMA PADERI BESAR KRISTIAN ZAMAN PEMERINTAHAN RATU ISABELLA DI SEPANYOL IAITU SAINT VALENTINE.
DIA DISAYANGI KERANA BERJAYA MENUMPASKAN KERAJAAN ISLAM DI CORDOVA,SEPANYOL PADA 14 FEBRUARI 270 MASIHI.KEJAYAAN ITU BEGITU BERMAKNA KEPADA RATU ISABELLA DAN DISAMBUT SETIAP TAHUN PADA 14 FEBRUARI OLEH RAKYAT CORDOVA DENGAN MENAMAKANNYA "HARI VALENTINE"..
PANDANGAN ISLAM TERHADAP HARI VALENTINE
PANEL KAJIAN AKIDAH(PKA) DAN PANEL KAJIAN SYARIAH(PKS) JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA (JAKIM) MEMUTUSKAN AMALAN MENYAMBUT HARI VALENTINE ADALAH HARAM DAN BERTENTANGAN DENGAN AJARAN ISLAM.
JAWATAN KUASA FATWA MAJLIS KEBANGSAAN BAGI HAL EHWAL AGAMA ISLAM MALAYSIA KALI KE-71 YANG BERSIDANG PADA 22 HINGGA 24 NOVEMBER 2005 MEMUTUSKAN BAHAWA AMALAN MERAYAKAN HARI VALENTINE TIDAK PERNAH DIANJURKAN OLEH ISLAM.ROH PERAYAAN TERBABIT MEMPUNYAI UNSUR KRISTIAN DAN AMALANNYA YANG BERCAMPUR DENGAN PERBUATAN MAKSIAT ADALAH BERCANGGAH SERTA DILARANG OLEH ISLAM.
KONSEP KASIH SAYANG DALAM ISLAM
KASIH SAYANG ADALAH SATU ANUGERAH DAN IA SANGAT DITUNTUT DALAM ISLAM.MANUSIA SANGGUP MELAKUKAN APA SAHAJA UNTUK ORANG DISAYANGI HINGGA TERJADI KES BUNUH DIRI YANG DIHARAMKAN OLEH ISLAM.
KONSEP KASIH SAYANG SEBENAR DALAM ISLAM UNTUK PASANGAN KEKASIH ADALAH MENYANYANGI BERDASARKAN PANDUAN ALLAH S.W.T SEBAGAIMANA YANG TERDAPAT DALAM AL-QURAN DAN HADIS..
TEGAHAN MENYAMBUT HARI VALENTINE
ISLAM MELARANG SAMBUTAN HARI VALENTINE INI KERANA IA BOLEH MEJERUMUSKAN PASANGAN KE ARAH MAKSIAT SEPERTI PERGAULAN BEBAS,ZINA DAN HAMIL TANPA NIKAH.MALAH SAMBUTAN INI JUGA SEUMPA KITA MERAIKAN KEMENANGAN ORANG KRISTIAN MENEWASKAN PEMERINTAHAN ISLAM.
OLEH YANG DEMIKIAN HAMBA BERHARAP SANGAT AGAR SAHABAT-SAHABAT DAN PEMBACA SEKALIAN TIDAK TERPENGARUH DENGAN SAMBUTAN HARI VALENTINE INI.SEBANAR TIADA HARI YANG KHAS UNTUK KITA MENYATAKA KASIH DAN SAYANG KITA PADA PASANGAN KITA(YANG SAH).KASIH DAN SAYANG ITU PERLU DISEMAI SETIAP HARI BARULAH KITA DAN PASANGAN AKAN BAHAGIA HINGGA KE AKHIR HAYAT.DAN ISLAM TIDAK MELARANG KITA MENYANYANGI PASANGAN KITA YANG SAH SETIAP HARI...TOK GITUSAHABAT??

3 comments:

 1. Salam Ellmy. Tahun ini promosi anti-hari Valentine nampak meluas, alhamdulillah. Namun demikian, banyak lagi umat yang masih taassub dan terus menyambut hari bidaah ini. Blogger Islam juga ada yang terus mempromosi hari Valentine yang menyumbang kepada maksiat, seks haram dan pembuangan bayi...

  ReplyDelete
 2. WASALAM BABAH...ORANG ISLAM YANG MEMPROMOSI HARI VALENTINE INI ELOK DITEMBAK MATI JERK...HIDUP DAH LA TAK MENGUNTUNGKAN ISLAM..MALAH MENCEMARKAN PULA KESUCIAN AGAMA ISLAM...

  ReplyDelete
 3. Hmm..namun ada yang mempertikaikannya..
  Visit HARI VALENTINE

  ReplyDelete