WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Wednesday, November 25, 2009

KOTA SIPUTEH : MAHKAMAH RAYUAN NAFIKAN KEPUTUSAN MAHKAMAH TINGGI

Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan permohonan penangguhan perintah Mahkamah Tinggi yang mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya mengadakan pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menolak permohonan SPR untuk menangguhkan perintah tersebut.

Keputusan Mahkamah Rayuan itu diumumkan kira-kira jam 7.30 malam. Esok merupakan tarikh akhir bagi SPR melaksanakan perintah mahkamah tinggi supaya mengeluarkan writ pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh.

Berikutan keputusan Mahkamah Rayuan hari ini, SPR boleh menangguhkan pengeluaran writ tersebut untuk mengumumkan tarikh penamaan calon dan hari pengundian.

Keputusan hari ini dibuat sebulat suara oleh panel hakim yang diketuai oleh Datuk Sulong Matjeraie. Dua lagi hakim ialah Datuk Kang Hwee Gee dan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abd Aziz Abdul Rahim.

Mengikut undang-undang, apabila SPR telah mengeluarkan writ tersebut, maka ia tidak boleh dibatalkan. Sebelum itu, peguam kanan persekutuan, Kamaluddin Md Said berhujah bahawa wujud keadaan tertentu yang membolehkan penangguhan itu dibuat.

Katanya, jika SPR sudah menetapkan tarikh penamaan calon dan pengundian, dan jika rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi kemudiannya dibenarkan, maka pilihan raya kecil itu adalah satu pembaziran dana awam.

Kamaluddin juga menegaskan, jika pilihan raya kecil diadakan, ia mungkin menyebabkan ada dua wakil rakyat, jika rayuan SPR dibenarkan.Manakala peguam kanan Sulaiman Abdullah, yang mewakili speaker DUN Kedah, Dr Abdul Isa Ismail pula berkata, jika mahkamah membenarkan penangguhan itu, ianya hanya menghalang perjalanan perlembagaan kerana kerusi tersebut telahpun diisytiharkan kosong.

"Apabila sesebuah kerusi diisytiharkan kosong, maka pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari dan writ pilihan raya hendaklah dikeluarkan esok," katanya.

Sulaiman berkata, juga tidak ada keperluan segera untuk memberi penangguhan kerana Mahkamah Rayuan boleh mendengar rayuan SPR sebelum tempoh 60 hari itu.Maka katanya, tidak ada keperluan segera untuk mahkamah membenarkan penangguhan.

Tambahan lagi, katanya, mengikut undang-undang, mahkamah tidak boleh memberi sesuatu penangguhan terhadap mana-mana perintah yang dipohon.

Sumber : -malaysiakini

Jebat_Berani : PELIK.MENGHAIRANKAN DAN SANGAT MENGHAMPAKAN...ITU SAHAJALAH YANG MAMPU HAMBA LUAHKAN DENGAN SISTEM KEHAKIMAN NEGARA..BAGAIMANA MAHKAMAH RAYUAN GAGAK MENGEKALKAN KEPUTUSAN 2 MAHKAMAH TERDAHULU?

APAKAH DI MALAYSIA SETIAP MAHKAMAH MEMPUNYAI PANDANGAN PERUNDANGAN YANG BERBEZA??APAKAH 'KITAB' UNDANG-UNDANG YANG DIGUNAKAN JUGA BERBEZA??

HAMBA BUKALAH PANDAI BAB UNDANG-UNDANG INI..NAMUN DENGAN APA YANG SERINGKALI BERLAKU DI DALAM MAHKAMAH DI MALAYSIA,IANYA MEMBUATKAN HAMBA SEAKAN-AKAN SUDAH HILANG KEPERCAYAAN KEPADA KETELUSAN MAHKAMAH DALAM MENGENDALIKAN SESUATU KES TANPA DIPENGARUHI MANA-MANA PIHAK..

DAN APA YANG LEBIH MENGHAIRANKAN HAMBA ADALAH SIKAP SPR YANG BERIA-IA BENAR MENGLAKUKAN BANTAHAN SEOLAH-OLAH IA ADALAH PARTI YANG BERTANDING DAN MEMENANGI KERUSI DUN KOTA SIPUTEH..HAIRAN,HAIRANNNN....

No comments:

Post a Comment