WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Sunday, January 3, 2010

KALIMAH ALLAH : GUNA DENGAN ELOK JANGAN DISELEWENG!!!

Guna Kalimah Allah secara tepat tanpa seleweng

KUALA LUMPUR, 2 Jan: Biarpun akhbar mingguan The Herald boleh menggunakan perkataan 'Allah' dalam penerbitan mereka, namun penggunaan kalimah tersebut perlu diguna secara tepat dengan maksud yang tidak menyeleweng dari kefahaman sebenar 'Allah' kepada umat Islam.

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasaruddin Hassan berkata, beliau menghormati keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur itu namun diharap penggunaannya pada tujuan yang baik dan bukan untuk dipermainkan sewenangnya.

"Selagi mana kalimah Allah itu digunakan dengan tujuan yang baik, dengan benar menyatakan Allah itu satu, Allah itu Esa tanpa sebarang penyelewangan dan pengkhianatan terhadap maksud sebanar Allh, maka itu dibenarkan.

"Pendirian kami, siapun pihak hatta umat islam sendiri pun sekiranya hendak menggunakan kalimah Allah, hendaklah menggunakan dengan penuh hormat tanggungjawab bukan menggunakannya dalam maksud mempersenda, mempermain, mengambil mudah dengan kalimah tersebut", kata beliau ketika diminta mengulas perkara itu baru-baru ini.

Beliau juga tidak menolak kebimbangan sesetengah pihak bahawa kemungkinan penggunaan kalimah tersebut disalahguna.

Jika keadaan itu berlaku, beliau bimbang ianya akan mencetuskan kemarahan umat Islam seluruh dunia memandangkan ianya sangat sensitif.

"Ada pun yang kita bimbang ialah jika sekiranya penggunaan itu adalah penggunaan untuk mempersenda mempermainkan kalimah Allah dan meletakkan kalimah itu di merata tempat tanpa menghormati sensiviti umat Islam, dan itu adalah sesuatu yang perlu diambil perhatian", katanya lagi.

Beliau juga tidak membantah sekiranya Kementrian Dalam Negeri (KDN) mengemukakan rayuan membatalkan keputusan itu kerana merupakan hak KDN dan ada kewajarannya untuk menjaga penggunaan kalimah 'Allah' dari di seleweng dan salahguna.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur , Datuk Lau Bee Lan memutuskan bahawa larangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap penggunaan perkataan 'Allah' adalah tidak sah dan batal.

Berikutan itu, mahkamah membenarkan permohonan Gereja Katholik untuk mengetepikan larangan tersebut.

Menurutnya, akhbar mingguan The Herald boleh menggunakan perkataan 'Allah' dan menegaskan bahawa perkataan tersebut bukan hanya ekslusif untuk Islam sahaja.

Keputusan mahkamah mengetepikan larangan KDN itu, akan memboleh The Herald dan penerbitan bukan Islam yang lain, menggunakan perkataan 'Allah' sebagai terjemahan bagi perkataan 'Tuhan' dalam versi bahasa Melayu mereka.

KDN bagaimanapun akan memfailkan rayuan berhubung keputusan tersebut

Sumber : Harakah Daily

JEBAT_BERANI: BILMANA ORNG BUKAN ISLAM MENGGUNAKAN PERKATAAN 'ALLAH' BERMAKNA MEREKA MENGIKTIRAF AKAN KEWUJUDAN ALLAH S.W.T..MENJADI TANGGUNGJAWAB KITA SEMUA BERDAKWAH KEPADA ORANG BUKAN ISLAM INI AGAR MEREKA JUGA MENERIMA ISLAM DAN MENGIKTIRAF KEBENARAN AJARAN YANG DIBAWA OLEH NABI MUHAMMAD S.A.W INI....SAMA-SAMALAH KITA SEMUA USAHAKAN...

1 comment:

  1. Salam abg Jebat,sy tidak setuju jika perkataan Allah dibenarkan untuk digunakan secara meluas kepada mana-mana akhbar,buku atau majalah org bukan Islam ,bimbang kalau-kalau ia di salahgunakan.Siapa boleh bagi jaminan yang perkataan Allah itu tidak diselewengkan,sebagai contoh,bagaimana kalau perkataan Allah itu di letakkan bawah gambar patung salib atau gambar-gambar lain.menggambarkan itulah "Allah" mengikut fahaman mereka.

    Sy tidak menafikan bahawa ulama'2 besar mmg mengharuskan penggunaan kalimah Allah itu dengan syarat perkataan Allah itu mestilah tdk menyeleweng dari makna Allah yang esa seperti dlm surah Al-Ikhlas.(Qulhuallahuahad)

    Tapi untuk memastikan penyelewengan itu dari tidak berlaku saya rasa agak sukar di zaman moden ini dengan pelbagai media cetak dan eletronik.
    Daripada mengambil risiko lebih baik tidak dibenarkan terus.

    ReplyDelete