WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Saturday, January 2, 2010

CINA ISLAM DAN INDIA ISLAM JUGA BOLEH JADI MB DI KELANTAN

Tiada masalah orang Islam bangsa lain, jadi MB

Muhammad Yusri Amin

KOTA BHARU, 2 Jan: Exco Kelantan Datuk Takiyuddin Hassan bersetuju dengan pandangan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa orang bukan Melayu beragama Islam boleh menjadi menteri besar.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri berpendapat, perkara itu wajar asalkan individu tersebut mempunyai ilmu yang tinggi mengenai Islam.

"Calon Menteri Besar atau pemimpin bagi kerajaan yang berteraskan Islam, calon itu mestilah mempunyai ilmu yang tinggi mengenai Islam.

"Ini kerana sebagai menteri besar dan pemimpin, perlu memutuskan satu-satu perkara berdasarkan kepada syariat dan hukum," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis jamuan kesyukuran dan doa selamat sempena pembukaan Bazar Tengku Anis di sini kelmarin.

Beliau berkata, dalam sejarah Islam itu sendiri, aspek 'bangsa' itu adalah sebagai satu yang tidak pernah diambil kira oleh Rasulullah s.a.w .

"Bahkan dari segi ilmu, Hadis Nabi saw sendiri menyebut (bahawa) disaran supaya menuntut ilmu walau pun sampai ke negeri Cina. Itu dari segi ilmu.

"Dalam Islam, setakat yang saya faham, tidak pernah ada syarat untuk menjadi pemimpin itu mesti (dari) bangsa-bangsa tertentu," katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bunut Payong.

Menteri Besar baru-baru ini menyatakan kesediaan Kerajaan Kelantan untuk meminda Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri bagi membolehkan orang bukan Melayu beragama Islam menjadi Menteri Besar negeri itu.

Beliau berkata bukanlah menjadi persoalan untuk meminda peruntukan dalam undang-undang berkenaan asalkan ia selari dengan kehendak Islam seperti diperkenalkan PAS sejak memerintah negeri Kelantan pada 1990.

Mengikut dasar Islam, kata Nik Aziz, calon Menteri Besar dari kalangan bukan Melayu itu layak dijadikan pemimpin asalkan calon berkenaan berakhlak baik dan mengamalkan ajaran Islam dengan sebenarnya.

Beliau turut menempelak pemimpin Umno yang taksub terhadap bangsa sendiri apabila menolak saranan tersebut dan menyifatkan Umno pada masa akan datang tiada tempat dalam politik negara, malahan imej Umno pada kacamata masyaakat Cina lebih buruk.

Turut menyokong pandangan Menteri Besar Kelantan itu, Setiausaha Agung PAS Pusat Datuk Mustafa Ali .

Malah Mustafa mencadangkan ianya bukan sahaja untuk Menteri Besar Kelantan saja, bahkan membabitkan pemimpin utama negara.

Mengulas perkembangan perniagaan dijalankan para peniaga di negeri ini membabitkan peniaga di Pasar Buloh Kubu, Bazar KB Mall dan terbaru Bazar Tengku Anis di sini, Takiyuddin berkata semua pihak perlu bekerjasama untuk mewujudkan satu suasana yang kondusif serta selesa.

Peranannya tersebut bukan saja perlu dimainkan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI) dan pihak Kerajaan Negeri, bahkan membabitkan semua jabatan dan agensi berkaitan.

"Pada masa sama, pihak peniaga perlu mengambil inisiatif melariskan perniagaannya, Kerajaan hanya memberi pandangan dan galakan di samping menyediakan kemudahan dan cara (facility), keselamatan, kebersihan dan keceriaan, bahkan MPKB-BRI sendiri amat bertoleransi dengan para peniaga,' katanya.

Sumber : Harakah Daily

JEBAT_BERANI : APAKAH JAMINAN BAHAWA NASIB ORANG MELAYU AKAM TERBELA JIKA ORANG MELAYU MEMJADI MENTERI BESAR??DAN APAKAH PULA ALASAN YANG ORANG MELAYU AKAN TERANIAYA JILA BUKAN MELAYU ISLAM MEMJADI MENTERI BESAR??

BUKAN MELAYU,BUKAN CINA DAN JUGA BUKAN INDIA YANG MAMPU MEMJAMIN BAHAWA TIADA PENANIAYAAN TERHADAP MANA-MANA KAUM...HANYA ISLAM YANG MAMPU MEBERI JAMINAN KEADILAN KEPADA SEMUA KAUM..INI KERANA ISLAM MENGAJAR UMATNYA BERLAKU ADIL KEPADA SEMUA KAUM..

PERJUANGAN BERASASKAN KAUM SUDAH TIDAK RELEVEN LAGI BUAT MASA INI DI MALAYSIA...MALAYSIA YANG DIHUNI OLEH BERBILANG KAUM PERLU BERLAKU ADIL KEPADA SEMUA KAUM YANG ADA....OLEH ITU PERJUANGAN HANYA UNTUK SATU-SATU KAUM SEPERTI UM-NO PERLU DITOLAK OLEH RAKYAT MALAYSIA..

JIKA SESEORANG ITU ISLAM,TAK KIRA APA BANGSA SEKALIPUN INSAALLAH KEADILAN UNTUK SEMUA KAUM AKAN TERJAMIN DENGAN SYARAT BELIAU BENAR-BENAR MENGAMBIL ISLAM SEBAGAI PANDUAN....

1 comment:

  1. Salam sheikh. Ulasan yang benar-benar mantap. Hmmm..sepatutnya boleh masuk dalam ucapan Tuan Guru bukan sekadar ulasan. Jazakaullah...

    ReplyDelete