WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Wednesday, March 31, 2010

SEPINTAS LALU DI SIDANG DUN PERAKTerkini 11.26 am : Kenyataan Dato Ngeh
Saya cabar supaya esok hari tidak ada polis. Dan kita akan lakukan sesuatu kalau esok masih ada polis.Keselamatan kami tergugat dan kami mohon jaminan.Saya mendapati agenda berikut tidak ada perbahasan, apa sudah jadi?Polis yang datang hari ini dibawa dari banyak tempat termasuk yang saya kenal sekumpulan dari Manjung.

Terkini 11.21 am : Kenyataan Speaker Sivakumar
Saya tidak nampak media dalam dewan yang seharusnya diketahui oleh rakyat umum.Sepatutnya media semua pihak dan blogger dibenarkan masuk .Persoalan kenapa ini dibuat dan telah mencemar demokrasi.

Terkini 11.20 am : Kenyataan Media Ds.Nizar
Kami baru balik dari perhimpunan polis, tetapi kami bersama DYMM Pemangku Perak dalam acara perasmian tadi.Kami dihalang untuk mengadakan sidang media di perpustakaan seperti biasa. Kami tidak dibenar masuk dalam dewan ikut pintu E dan dikatakan itu adalah pintu BN,kami protes dan akhirnya kami dibenarkan masuk.

Hampir 15 minit kami tergendala disitu dan ini cara baru yang dilakukan BN untuk halang kami masuk .Kami lihat dalam galeri penuh dengan polis dan dewan dipenuhi polis. Ini pencemaran dan kami bantah dan kondem dengan arahan kepada polis yang tidak sepatutnya.

Inilah sebab kami ajak berbincang dengan tujuan kami bersidang dengan licin dan mohon sidang selama 5 hari namun ditolak.

Saya juga membisikkan kepada Ganesan tadi dia juga senyum.Kami dapat sms tadi kalau ada kekecohan dalam dewan, kami akan ditangkap, dan saya anggap benar kerana dalam dewan begitu ramai polis.

BN menggunakan cara mengasing-asingkan tempat laluan masuk dewan antara BN dan Pakatan Rakyat.

Terkini 11.11 am : Kami meninggalkan dewan dan berjalan kaki menuju Wisma DAP
Kami keluar dari bangunan dewan dan dengan berjalan kami singgah sebentar di bawah pokok demokrasi dan sempat saya membuat jenaka dengan cadangan supaya diadakan sidang bawah pokok, dan mendapat perhatian dari pihak polis yang ada disitu. Mungkin mereka ingat kami serius atau betul-betul....

Terkini 10.54 am : Sidang Media Satu sidang media akan diadakan sebentar lagi, semua ADUN PR masih berada di dalam dewan. Dan secara baik mengadakan perbincangan dengan ADUN BN. Kelihatan Tajol Rosli berkata sesuatu kepada Dato Ngeh sambil diperhatikan oleh ADUN yang lain.

Terkini 10.46 am : Bacaan Doa

Terkini 10.42 am : Bacaan doa oleh Mufti Perak, DYMM Pemangku Raja Perak selesai merasmikan Dewan Perak.

Terkini 10.45 am : Bacaan doa selesai, Ganesan tangguhkan dewan dan umum dewan ditangguh ke hari Rabu(esok) jam 10 pagi.

Terkini 10.46 am : DYMM Raja Nazrin meninggalkan dewan.

Terkini 10.48 am : Setelah Raja Nazrin meninggalkan dewan semua polis berbaju biru meluru masuk mengambil tempat tadi,benar mereka hanya berlakon.

Terkini 10.28 am : Polis yang berkawal didepan Ganesan meninggalkan tempatnya
Macam berlakon, bila Pemangku Raja Perak masuk ke dalam dewan tadi, lalu semua polis itu meninggalkan tempat mereka berdiri.Sebelum itu ADUN Pengkalan Hulu sempat mempertahankan mereka yang tidak dikenali yang berbaju biru itu adalah untuk menjaga keselamatan Pemangku Raja Perak.Namun ternyata Tajol Rosli berbohong apabila Pemangku Sultan masuk lalu mereka meninggalkan bahagian depan pentas utama.Mungkin mereka menjaga kerusi Ganesan takut dirampas oleh kami???

Terkini 10.14am : Semua ADUN hadir.Semua ADUN PR dan BN berjumlah 59 orang berada dalam dewan mengikuti Majlis Perasmian oleh Pemangku Raja Perak.

Terkini 10.13 am : Titah Ucapan Perasmian.DYMM Pemangku mulai masuk ke dewan dan memulakan titah ucapan perasmian sidang hari ini.

Terkini 10.11 am : Sivakumar menuju ke kerusi Speaker, Ganesan patah balik takut kerusi kena ambil.Apabila Sivakumar cuba menuju ke kerusi Speaker, Ganesan terus berpatah balik ke kerusinya takut diambil oleh Sivakumar sebentar tadi.

Terkini 10.09 am : ADUN PR terus protes supaya polis keluar.ADUN PR terus protes supaya polis keluar, sidang terhenti..Raja Muda belum masuk ke dalam dewan.

Terkini 10.06 am : Permohonan PR ditolak, sidang diteruskan.Selepas bacaan doa oleh SU Dewan Ganesan tetap meneruskan dewan dengan tidak mengindahkan permohonan dari Pakatan Rakyat.

Terkini 10.03 am : ADUN PR protes polis ramai dalam dewan, supaya keluar.ADUN PR diketuai oleh DS. Nizar protes dewan yang dipenuhi oleh ratusan polis dan menjamin dewan akan berjalan lancar walaupun dewan tiada polis, namun ditolak oleh BN.

Terkini 9.57 am : Kami akhirnya dibenar masuk setelah dihalang sekitar 15 minit.
Akhirnya kami dibenarkan masuk setelah berlaku perdebatan dipintu masuk E sebentar tadi.

Terkini 9.55 am: Kami dihalang untuk masuk.Polis tidak ada kerja diluar dan banyak berkumpul di luar dewan. Dalam bangunan dewan untuk menghalang kami masuk melalui pintu masuk yang kami pilih iaitu pintu E.

Terkini 9.40 am : Acara Pemeriksaan Perbarisan disempurnakan oleh DYMM Pemangku Raja Perak.Perbarisan tamat. Acara perbarisan disempurnakan oleh DYMM Pemangku Raja Perak. Raja Nazrin Shah.

Terkini 9.36 am : DYMM Raja Muda Perak tiba di bangunan dewan.DYMM Raja Muda Perak dan DYTM Raja Puan Besar Perak selamat sampai di bahagian hadapan dewan negeri tempat perbarisan akan diadakan sebentar lagi.Semua tetamu termasuk dari Pakatan Rakyat berdiri untuk penghormatan bersama dengan lagu NegaraKu yang berkumandang.

Terkini 9.16 am : Speaker haram ambil tempat hormat perbarisan.Kelihatan speaker haram bersama setiausaha Kerajaan Negeri menerima tabik hormat dari pasukan perbarisan yang bertugas.

Terkini 8.56 am : Kami sampai di dataran tempat perbarisan Semua ADUN PR sudah sampai didewan tempat perbarisan yang akan diadakan pada jam 9.30pagi nanti.Maaf, saya sempat tersalah duduk di samping katak Changkat Jerin, mana tahu kalau ada media yang siarkan, jangan salah faham pula.Semua ADUN PR telah mengambil tempat masing-masing. Kami pilih tempat di bahagian belakang sekali.

Terkini 8.50 am : Pintu masuk penuh dengan polis.Keadaan pintu masuk bangunan dewan sesak dengan hampir 100 polis yang mengawal ketat pergerakan kami untuk masuk.

Terkini 8.46 am : Kawalan ketat sepanjang perjalanan ke dewan.Kami mendapat kawalan ketat sepanjang perjalanan ke dewan dan mendapat liputan yang meluas dari rakan media.

Terkini 8.44 am : Kami mula bergerak ke dewan.Semua ADUN PR mula bergerak ke dewan sebentar tadi.

Terkini 8.39 am : Masuk dewan pun pintu lain-lain.Menurut surat terakhir yang dihantar oleh Speaker haram dimana antara ADUN BN dan PR masuk ke dewan melalui lif dan pintu berasingan.

Terkini 8.34 am : Semua ADUN PR sudah berkumpul di Wisma DAP.Semua ADUN PR kini berada di Wisma DAP dan sedikit talimat sedang diadakan untuk kami.

Terkini 8.30 am : Wartawan cuma diletakkan dalam bilik audio bercermin gelap.Seorang wartawan yang bertugas memaklumkan kepada saya sebentar tadi bahawa mereka cuma dibenarkan duduk dalam bilik audio semacam bilik pemerhati bercermin gelap.
Ada kemungkinan mereka gagal untuk mengambil gambar apabila diletakkan dalam bilik gelap itu.

Terkini 8.27 am : 150 polis berpakaian biasa dalam bangunan dewan.Menurut maklumat yang kami terima juga didalam bangunan SUK sekarang terdapat sekitar 150 orang pegawai polis yang mengenakan pakaian biasa.Saya tidak pasti apakah strategi jahat yang diatur oleh BN pada sidang hari ini.

Terkini 8.25 am : Maklumat dikatakan talifon pun tidak dibenarkan masuk.Menurut maklumat yang saya terima alat rakaman akan dihalang masuk ke dalam dewan termasuk juga talifon. Kalau ini menjadi kenyataan maka sekali lagi ADUN PR dihalang untuk merakamkan perkara yang sebenar berlaku di dalam dewan.

Sekitar bangunan Dewan Negeri Perak kembali jadi "Zon Perang " Ternyata segla jangkaan awal dari kami adalah tepat dimana kawalan ketat akan dilakukan selama sidang akan berlangsung untuk kali. Walaupun beberapa kali dijanjikan oleh pihak Bn saya sudah tidak percaya lagi.Saksikan lima keping gambar yang saya ambil dalam perjalan ke sini sekitar jam 7.45 minit tadi, siapakah mereka kalau bukan pihak keselamatan yang diarahkan bertugas disekitar Bangunan SUK yang menempatkan Dewan Negeri Perak.Banyak juga yang berpakaian biasa dan menyamar sehingga ada yang duduk dikedai kopi di bawah Wisma DAP tempat kami berkumpul.Siapakah mereka ?

Terkini 7.14 am: Polis mula datang untuk buat kawalan.Seperti yang saya jangkakan dari awal, rupanya benar suasana sidang hari ini akan berlangsung dengan kawalan dari pihak keselamatan seperti sebelumnya sejak BN merampas kuasa di Perak.Saya menerima SMS dari ADUN Selingsing yang sampai ke lokasi lebih awal dimana pada mula katanya kelihatan 2 orang saja yang berligar disekitar pokok demokrasi.Selepas itu saya menerima sms berikutnya mengatakan mereka datang beramai-ramai seperti biasa.


Sumber : RAKYAT MARHAEN

No comments:

Post a Comment