WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Tuesday, March 30, 2010

1MALAYSIA : MALAYSIA ANTARA 10 TERTINGGI AMBIL ARAK DI DUNIA


KUALA LUMPUR, 29 Mac: Biarpun mempunyai bilangan rakyat hampir 26 juta sahaja, namun Malaysia adalah antara 10 negara tertinggi dalam pengambilan arak di dunia, kata Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud (gambar).

Mendedahkan perkara itu di Dewan Rakyat lewat petang ini, beliau berkata, rakyat negara ini membelanjakan sebanyak USD500 juta iaitu lebih kurang RM1.75 bilion bagi pembelian minuman keras.

"Penjualan beer berkembang di antara 5 hingga 7 peratus setahun melebihi kadar pertumbuhan penduduk iaitu 2.4 peratus, manakala umur purata ketagihan arak ialah 23 tahun," dedahnya lagi sewaktu membahaskan Titah Yang di-Pertuan Agong.

Menurutnya, pengambilan alkohol di kalangan remaja khususnya di bawah umur 18 tahun semakin meningkat iaitu kira-kira 45 peratus, dan mereka mengambilnya secara berterusan.

Antara faktor peningkatan itu, jelasnya kerana mungkin arak jenis beer sangat mudah diperolehi di kedai-kedai.

Lebih membimbangkan apabila pendedahan arak dibuat di peringkat umur yang lebih awal.

Beliau sewaktu mengemukakan satu kajian, 19 peratus di kalangan pelajar sekolah menengah mengaku pernah meminum arak, manakala 1 peratus mengaku mengambilnya secara berterusan.

"Dalam satu kajian yang dilakukan ke atas pesakit yang dimasukkan ke hospital KL pada tahun 1993, 48 peratus daripada yang ditanya mengaku minum arak.

"Satu pertiga ketagih arak, 61 peratus adalah Cina, 60 peratus India dan 30 peratus Melayu,” katanya lagi.

Jelasnya lagi, kerajaan dilihat tidak memberi perhatian sewajarnya kepada isu ketagihan arak dan sering mengatakan ianya isu kaum India.

Arak juga jelasnya, dibuktikan bukan sahaja membahayakan kesihatan dan menyebabkan gejala sosial, namun kos rawatan penyakit disebabkan arak juga lebih tinggi berbanding pendapatan penjualannya.

"Negara kita dalam fasa lima mengaku bahawa Islama adalah agama Persekutuan, apakah menyebabkan dadah kita panggil najis dan sekiranya didapati mengedar dadah boleh dihukum gantung sampai mati.

"Tapi minuman keras, nikotin pada rokok, diberi layanan yang lain dan boleh didapati dengan berleluasa. Atas alasan apakah minuman keras tidak dimasukkan sekali dalam akta dadah merbahaya sedangkan kesannya atas kehidupan rakyat begitu meluas sekali," soalnya lagi.

Trend di Asia, katanya menunjukkan peningkatan ketara setiap tahun berbanding trend di negara Eropah yang semakin menunjukkan penurunan akibat kempen mereka yang agresif.

Peningkatan di negara ini juga, jelasnya akibat undang-undang terlalu longgar seperti Akta Aksais Seksyen 32 (1)(a) dan (b) mengecualikan penjualan todi dan beer dalam tin dan botol.

"Apabila saya menang di Kota Raja, saya didatangi sekumpulan India dari golongan pertengahan dan rendah.

"Mereka meminta tolong saya supaya memastikan arak dan todi tidak dijual secara mudah di kedai-kedai runcit," katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata, arak dan todi di kedai-kedai runcit pada waktu ini boleh diperolehi dalam plastik dengan harga RM2 atau RM3
Sumber : Harakah Daily

JEBAT_BERANI : APAKAH TINDAKAN YANG DIAMBIL OLEH KERAJAAN 1MALAYSIA DALAM MENANGGANGI ISU ARAK INI??APAKAH KERAJAAN 1MALAYSIA HANYA MAHU BERDIAM DIRI TANPA MELAKUKAN SESUATU BAGI MENGATASI PERMASALAHAN YANG BERPUNCA DARI ARAK INI..

SEBAGAI SEBUAH NEGARA YANG DIISTIHARKAN SEBAGAI NEGARA ISLAM OLEH KERAJAAN 1MALAYSIA,SEHARUSNYA PIHAK KERAJAAN PUSAT MENAMBIL LANGKAH DRASTIK BAGI MENGGURANGKAN ATAU MENGHENTIKAN TERUS PENJUALAN ARAK INI...INI KERANA KEWUJUDAN PENJUALAN ARAK SECARA BERLELUASA DAN MENJADI SEBAHAGIAN SUMBER PENDAPATAN UTAMA NEGARA SAMA SEKALI TIDAK MENCERMINKAN MALAYSIA SEBAGAI SEBUAH NEGARA YANG MAJORITI RAKYATNYA BERAGAMA ISLAM...

KEWUJUDAN ARAK SECARA BERLEBIHAN INI SEBENARNYA BUKAN SAHAJA TIDAK DISENANGI OLEH MASYARAKAT ISLAM..MALAH MASYARAKAT BUKAN ISLAM JUGA NYATA TIDAK MENYENANGI AKAN PERKARA INI..INI KERANA MEREKA SEDAR KEBURUKKAN YANG AKAN TIMBUL DISEBALIK PENGAMBILAN MINUMAN KERAS INI...JUSTERU ITU ALASAN KERAJAAN 1MALAYSIA YANG MENGATAKAN BAHAWA PENJUALAN MINUMAN KERAS INI PERLU MEMANDANGKAN MALAYSIA BUKAN SAHAJA DIHUNI MASYARAKAT ISLAM SUDAH TIDAK RELEVAN SAMA SEKALI..

MALAYSIA SEPATUTNYA MENCONTOHI BRUNEI DALAM MENANGANGI ISU ARAK INI..MEREKA SANGAT BERTEGAS MELARANG PENJUALAN DAN PENGAMBILAN ARAK WALAUPUN UNTUK TUJUAN PELANCONGAN..BAGI MEREKA PELANCONG YANG DATANG KE NEGARA MEREKA SEHARUSNYA MENGHORMATI LARANGAN PENGAMBILAN ARAK INI..JIKA MEREKA MASIH MSHU MEMINUM ARAK MEREKA BOLEH MENGAMBILNYA DI NEGARA MEREKA SEBANYAK MANA YANG MEREKA MAHUKAN...

SEBALIKNYA DI MALAYSIA KERAJAAN UM-NO/BE-END MENJADIKAN ARAK SEBAGAI TARIKKAN PELANCONGAN DAN JUGA SEBAGAI MERAIKAN PEMIMPIN-PEMINPIN LUAR YANG DATANG KE MALAYSIA...BUKAN SAHAJA MENYEDIAKAN ARAK INI BAGI MERAIKAN PEMIMPIN ASING,YANG MENYEDIHKAN MEREKA TURUT SAMA MENIKMATINYA BERSAMA-SAMA PEMIMPIN ASING TERSEBUT...SAMAADA APA YANG HAMBA NYATAKAN INI BENAR ATAU TIDAK PARA PEMIMPIN KITA BOLEH MENJAWABNYA SENDIRI..KEBENARAN TETAP KEBENARAN YANG TAK AKAN MAMPU DISELINDUNGI BUAT SELAMA-LAMANYA..

OLEH YANG DEMIKIAN SEBAGAI RAKYAT YANG SEDAR AKAN KEBURUKKAN YANG BOLEH DIAKIBATKAN OLEH ARAK INI MAKA KITA SEMUA PERLU SAMA-SAMA MENDESAK KERAJAAN 1MALAYSIA MENGHENTIKAN PEMBERIAN LESEN ARAK INI DAN JUGA MENAMATKAN LESEN YANG SEDIA ADA..KITA TIDAK PERLU MERASA GUSAR AKAN KESANN SAMPINGAN DARI LARANGAN INI KERANA IANYA PASTI HANYA BERSIFAT SEMENTARA..SEDANGKAN MEMBIARKAN PENGAMBILAN ARAK INI AKAN MEMBERIKAN KESAN BURUK YANG BERPANJANGAN KEPADA INDIVIDU TERBABIT,MASYARAKAT DAN JUGA NEGARA...

2 comments:

  1. salam saudara jebat...

    negara islam kilang arak.. ada.....-pelik2

    ReplyDelete
  2. MALAYSIA BOLEH LA KATAKAN...SEMUA PON BOLEH..ARAKBOLEH,JUDI BOLEH,PELACURAN BOLEH RASUAH PUN BOLEH....PENDEK KATA SEMUA BOLEHLAH..ISLAM HADHARI DAN ISLAM 1MALAYSIA LA KATAKAN...

    ReplyDelete