WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Monday, May 24, 2010

PAS TIMBANG LANTIK BUKAN ISLAM KE DALAM DUN NEGERI PERINTAHAN PAS


KLANG, 23 Mei: PAS sedang mempertimbangkan untuk meminda perlembagaan di negeri-negeri di bawah pemerintahan parti itu mengenai penyertaan bukan Islam ke dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) seperti yang pernah dicadangkan di Terengganu pada 1999.

Namun, Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, ianya bergantung kepada kedudukan kerusi PAS di Dun masing-masing dan proses yang perlu dilalui setiap negeri.

"Ya, dalam pertimbangan. Tetapi itu bergantung kepada kedudukan kerusi kita (PAS) di Dewan Undangan Negeri dan bergantung kepada proses yang berbeza dengan negeri lain.

"Pindaan perlembagaan negeri perlu melaului penasihat undang-undang, mendapatkan tandatangan Sultan. Banyak proses yang perlu dilalui. Di Terengganu kita dapat melalui proses ini," katanya pada sidang media selepas merasmikan pelancaran Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP), di sini, hari ini.

Menurut timbalannya, Nasharuddin Mat Isa pula, meskipun di Kelantan belum membuat pindaan itu namun negeri itu sudah melantik penghulu di kalangan orang bukan Islam."Di Kelantan kita telah melantik penghulu di kalangan bukan Islam," katanya.

Abdul Hadi dalam ucapan perasmiannya sebelum itu ada memberitahu bahawa sewaktu PAS memerintah Terengganu pada 1999 sehingga 2004, perlembagaan negeri telah dipinda bagi membolehkan orang bukan Islam dilantik sebagai ahli Dun meskipun tidak bertanding dalam pilihan raya.Pindaan itu ujarnya, sehingga sekarang tidak dibantah oleh Umno/Barisan Nasional di negeri itu.

Pada sidang media sama, beliau turut memaklumkan keputusan parti melantik pimpinan tertinggi DHPP dan menyerahkan kepada pimpinan tertingginya untuk mengadakan mesyuarat pertama bagi melantik ahli jawatankuasa yang lain.

Dewan itu seperti juga dewan-dewan yang lain, akan mempunyai setiausaha agung, ketua penerangan,bendahari, pengarah pilihan raya dan 12 ahli jawatankuasa yang lain."Saya mengisytiharkan bahawa kami telah membuat keputusan untuk melantik ketua DHPP iaitu Hu pang Chaw, timbalannya N. Balasubramaniam," katanya.

Ditanya samaada PAS akan meletakkan calon bukan Islam pada pilihan raya umum akan datang, beliau berkata ia bergantung kepada keperluan."Calon bukan Islam dilihat pada keperluan. Setakat ini kita belum tentukan kouta. Apa yang penting kita tidak mahu berlaku pertembungan dengan rakan-rakan parti dalam Pakatan."Kita mahu bertanding dua penjuru sahaja dengan Barisan Nasional," katanya.

Turut bersama pada sidang media itu Naib Presiden, Salahudin Ayub, pengerusi lajnah perpaduan nasional, Dr. Mujahid yusuf Rawa, timbalannya, Dr halimah Ali, ahli jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Mariah Mahmod, dan beberpa pimpinan lain.DHPP kini sudah mempunyai 20, 000 ahli di seluruh negara.
Sumber : Harakah Daily
JEBAT_BERANI : JIKA SEBELUM INI PUAK-PUAK UM-NO/BE-END SERING MENAKUT-NAKUTKAN BUKAN ISLAM DENGAN PAS...KINI NAMPAKNYA GOLONGAN BUKAN ISLAM TIDAK LAGI TAKUTKAN PAS...MALAH MEREKA SANGAT MENYUKAI PAS DAN INI TERBUKTI DENGAN TERTUBUHNYA KELAB PENYOKONG PAS DIKALANGAN MASYARAKAT CINA DAN INDIA..
MENERIMA MEREKA INI SEBAGAI SEBAHAGIAN DARI SAYAP PARTI MERUPAKAN SUATU TINDAKAN YANG BIJAK..WALAUPUN HAMBA YAKIN PASTI ADA YANG KURANG BERSETUJU NAMUN PERCAYALAH UNTUK JANGKA MASA PANJANG IANYA BUKAN SAHAJA MENGUNTUNGKAN PARTI MALAH TURUT AKAN MEMBERI KEUNTUNGAN KEPADA AGAMA ISLAM ITU SENDIRI...
INI KERANA IANYA SECARA TIDAK LANGSUNG AKAN MEMBERI PELUANG KEPADA BUKAN ISLAM INI UNTUK MENGENALI DENGAN LEBIH DEKAT AGAMA ISLAM DAN HUKUM ISLAM YANG INGIN KITA SEMUA DAULATKAN DI BUMI MALAYSIA..JIKA SEBELUM INI UM-NO SERING MENAKUTKAN GOLONGAN BUKAN ISLAM DENGAN HUKUM HUDU,INILAH MASANYA UNTUK KITA MENJELASKAN KEPADA MEREKA TENTANG HUKUM HUDUD INI..

No comments:

Post a Comment