WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Friday, April 2, 2010

SALAHKAH RAKYAT MEMANDANG NEGATIF ANGGOTA POLIS???!!!


KUALA LUMPUR, 1 April: Kementerian Dalam Negeri (KDN) digesa untuk tidak menyalahkan Pakatan Rakyat (PKR) sekiranya rakyat kebelakangan ini begitu memandang serong kepada institusi Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut Ahli Parlimen Batu, Tian Chua (gambar), persepsi serong tersebut sebenarnya disedari oleh rakyat sendiri.

"Bukan kami yang mengawal persepsi (negatif terhadap PDRM), semua itu (adalah) persepsi rakyat sendiri,” katanya ketika mencelah penggulungan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein di Dewan Rakyat, petang ini.

Tian Chua yang juga Ketua Strategik PKR berkata, persepsi buruk tersebut berlaku ekoran berlakunya beberapa kes kematian di dalam lokap.

“Tidak cukup dengan itu, kaedah polis menyiasat kes-kes tersebut menebalkan lagi persepsi negatif rakyat kepada polis.

"Misalnya, seorang lelaki seperti kes (mendiang) A. Kugan yang mati di lokap, tetapi kes-kes kematian itu disiasat sendiri oleh polis," katanya.

Maka, siasatan tersebut, menurut pandangan Tian Chua adalah tidak mencerminkan tahap integriti PDRM.

Dalam pada itu, beliau turut meminta Hishammuddin supaya menjelaskan insiden tembakan rambang yang menimpa Norizan Salleh pada Oktober lalu.

Beliau juga meminta Hishammuddin memberi jaminan bahawa kredibiliti PDRM masih boleh diperbaiki.

Hishammuddin kemudiannya menjelaskan bahawa mangsa ditembak kerana disyaki penjenayah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Sembrong berkata, kereta yang dinaiki Norizan bersama empat rakannya disyaki kereta curi.

Tian yang bangun mencelah mempersoalkan tindakan polis menyepak rusuk mangsa, selepas mengeluarkannya yang ketika itu cedera parah akibat ditembak polis.

Sumber : Harakah Daily
JEBAT_BERANI : KADANG KALA SIKAP POLIS ITU SENDIRI YANG MENJADIKAN RAKYAT MEMANDANG NEGATIF KERJAYA POLIS INI...SEPATUTNYA KERJAYA POLIS INI DIPANDANG TINGGI OLEH MASYARAKAT KERANA MEREKA MENJAGA KESELAMATAN RAKYAT DAN NEGARA..
AKAN TETAPI SIKAP KEBANYAKKAN POLIS HARI INI YANG TERLIBAT DENGAN RASUAH DAN SALAH LAKU MENJADIKAN RAKYAT HILANG KEPERCAYAAN DAN RASA HORMAT TERHADAP KERJAYA POLIS INI..SIKAP SEGELINTIR ANGGOTA POLIS YANG TIDAK MESRA TERHADAP RAKYAT KETIKA MEMBUAT ADUAN ATAU MEMBERI KETERANGAN AMAT DIKESALI..
SITUASI INI AMAT BERBEZA DENGAN SLOGAN YANG MEREKA SERING LAUNGKAN IAITU "CEPAT,BETUL DAN MESRA"..TAMBAH BURUK APABILA PIHAK POLIS SERING KALI CUBA MEMBELA DAN MENAFIKAN SALAH LAKUB YANG DILAKUKAN OLEH ANGGOTA MEREKA..DAKWAAN DAN ADUAN YANG DIKEMUKAKAN RAKYAT TERHADAP SALAH LAKU ANGGOTA POLIS SERING DIPANDANG SEBELAH MATA...
SIKAP ANGGOTA POLIS YANG SERING MEMIHAK KEPADA PARTI BE-END JUGA MEMBUATKAN SEGELINTIR RAKYAT MERASA MUAL..SEPATUTNYA BADAN UNIFORM SEPERTI POLIS INI BERSIKAP BERKECUALI DALAM MENGENDALIKAN HAL YANG MELIBATKAN SOAL POLITIK..NAMUN TIDAK BEGITU..POLIS SERINGKALI BERAT SEBELAH DALAM MELULUSKAN PERMIT CERAMAH DAN PERHIMPUNAN..
HARAPAN HAMBA SEMOGA LUAHAN INI MEMBUKA MATA PIHAK POLIS AGAR MENGEMBALIKAN MARUAH PASUKAN POLIS DI MATA RAKYAT...PIHAK POLIS HARUS BERSIKAP TELUS DAN ADIL DALAM MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB MEREKA AGAR KEPERCAYAAN RAKYAT AKAN KEMBALI SEMULA...

No comments:

Post a Comment