WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Monday, July 16, 2012

PENEROKA DIPERDAYA KERAJAAN 1MALAYSIA :FGVH TETAP BUKAN MILIK PENEROKA WALAUPUN MEMILIKI SAHAM


Oleh Aedi Asri)
KUALA LUMPUR 28 Mei: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkata, kerajaan BN berbohong apabila mendakwa FGVH akan menjadi milik peneroka jika mereka membeli saham yang diperuntukkan.
Berucap di Konvensyen Warga Felda dan Orang Asal 2012 di Dewan Serbaguna Bandar Baru Salak Tinggi, Selangor, Rafizi berkata, hak membuat keputusan sebaliknya terletak di tangan ahli lembaga pengarah kerana jumlah saham yang diperuntukkan kepada peneroka hanyalah 2.5 peratus sahaja.
“Bayangkan, peneroka hanya memiliki 2.5 peratus saham daripada tanah seluas 840,000 ekar yang dicagar untuk penyenaraian.
“Malah akan berkurang apabila peneroka terpaksa menjual saham mereka untuk membayar pinjaman bank. Lama-kelamaan tiada apa lagi yang tinggal,” jelasnya.
Baki saham, katanya lagi, diperuntukkan kepada bank, KWSP dan institusi kerajaan sebanyak 40 peratus, syarikat asing sekitar 20 peratus dan penjualan melalui ‘pink form’ (17 peratus).
“Yang paling menyedihkan ialah 17 peratus ini akan diberi kepada keluarga dan kroni Umno BN, dan mereka akan makan untung ‘atas angin’ sahaja,” katanya kepada kira-kira 400 hadirin di konvensyen bertema ‘Bersama Memacu Perubahan’.
Beliau menegaskan, kerajaan sepatutnya membahagikan semua RM5.6 bilion hasil dana yang diterima selepas penyenaraian.
“Kerajaan hanya gunakan kira-kira RM1.6 billion untuk agihkan RM15,000 kepada setiap keluarga.
“Itu yang diumum sebagai ‘durian runtuh’. Tetapi, (baki) RM4 bilion tidak disebut. Ke mana perginya wang ini?” soalnya lagi.

Jebat Berani : Sedih...masih ada anak anak peneroka yang berpelajaran tinggi tetapi masih mudah diperdayakan oleh puak puak UMNO/BN yang hanya tahu mengaut keuntungan dari penat lelah golongan peneroka.Samaada perkara ini hanya momokkan pembangkang atau tidak,dalam masa setahun setelah penyenaraian ini,peneroka akan dapat melihat sendiri kebenaran yang diperjuangkan oleh pembangkang dan lain2 NGO dalam perhimpunan OREN sebelum ini.Tetapi setelah itu,ianya sudah terlambat untuk kita perbetulkan kesilapan ini.So anak anak dan warga felda.."lu pikirlah sendiri"

No comments:

Post a Comment