WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Saturday, July 25, 2009

DATO SERI IR MOHD NIZAR:ANTARA AGAMA,ADAT DAN SIMBOLIK

PUAK PUAK UM-NO/BE-END SEHARI DUA INI KECOH MEMPERKATAKAN TINDAKAN DATO SERI MOHD NIZAR MENYERTAI MAJLIS MENYALAKAN LILIN DI IPOH BARU-BARU INI...PUAK-PUAK UM-NO/BE-END MENYATAKAN TINDAKAN DATO SERI NIZAR INI TELAH MENYALAHI AKIDAH KERANA MENYERUPAI PENGANUT KRISTIAN...

AKU BERSYUKUR KERANA MEREKA MASIH PEKA DAN MEMPUNYAI RASE SENSETIF TERHADAP SESUATU PERBUATAN YANG DIKUARTIRI BOLEH MENJEJASKAN AKIDAH UMAT ISLAM..CUMA APA YANG AKU SEDIKIT RASE TERKILAN ADELAH KERANA KEPEKAAN MEREKA INI HANYA BERSIFAT KEPENTINGAN POLITIK SEMATA-MATA...MENGAPA AKU BERKATA SEDEMIKIAN..?

MENGAPA MEREKA HANYA MELIHAT KES DATO SERI NIZAR SAHAJA...MENGAPA TIDAK MEREKA TURUT PEKA DENGAN SAMBUTAN HARI VALENTIME,SAMBUTAN HARI PAHLAWAN DI TUGU NEGARA,BERSANDING,MENIUP LILIN HARI JADI,PENGANJURAN FESTIVAL YANG BERCAMPUR LAKI PEREMPUAN DAN BANYAK LAGI YANG TAK MAMPU AKU NYATAKAN DI SINI..MENGAPA HANYA TINDAKAN DATO NIZAR MENYALAKAN LILIN SAHAJA YANG MEMJADI ISU BAGI MEREKA WALHAL TINDAKAN ITU TIDAK MENYALAHI SYARAK..

HUJAHNYE ADALAH SEPERTI BERIKUT:-
1. Aqidah (عقيدة) ialah rangkuman pengakuan dengan lidah (إقرار باللسان), penerimaan benar dengan hati (تصديق بالقلب) dan melaksanakan secara berperaturan (عمل بالأركان). Adakah perbuatan Nizar itu merangkumi tiga perkara tersebut?


2. Jika menyerupai hal-hal tertentu dengan penganut agama selain-Islam itu salah, maka bagaimana dengan memakai songkok (menyerupai penganut Hindu); memakai kupiah tanpa serban (menyerupai penganut Kristian); menggunakan tasbih (menyerupai penganut Yahudi); memakai tali-leher (menyerupai penganut agama Mesir Tua); dan lain-lain?

3. Beberapa rakan dari kaum Cina non-Muslim memasukki masjid mendengar khutbah Juma'at TGNA. Adakah aqidah mereka rosak dan mereka menjadi penganut Islam?

4. Bagaimana dengan upacara menyambut harijadi dan sambutan maulidir-Rasul? Yang menyambut harijadi ialah penganut Kristian? Rasulullah tak pernah sambut harijadi? Perarakan semasa menyambut maulidir-Rasul amalan siapa?

TOK GURU NIK AZIZ DALAM KENYATAANNYA MEMPERTAHANKAN TINDAKAN DATO SERI NIZAR BERKATA TINDAKAN ITU TIDAK MENYALAHI AJARAN ISLAM KERANA IA SEKADAR TANDA BANTAHAN TERHADAP KEJADIAN YANG MENIMPA BENG HOCK..

"Sebelum ini masyarakat sibuk duduk bising fasal pemimpin DAP membaca al-Quran.Sibuk kata haram.Jadi saya jawap,Nabi Muhammad SAW sewaktu die menulis surat kepada raja, die menulis ayat al-Quran".

"Bagaimana Nabi menulis surat kepada raja kafir menggunakan ayat al-Quran tetapi tiba-tiba kita kata tak boleh cina baca ayat al-Quran.Ini benda pelik,"katanya...

SEHUBUNGAN ITU TOK GURU NIK AZIZ BERKATA MASALAH INI SENGAJA DIUAR-UARKAN OLEH GOLONGAN YANG TIDAK TERDEDAH KEPADA POLITIK..
"Kalau begitu kita naik motokar sekarang tak boleh juga,itu akan dikaitkan dengan inggeris.Teruk sangatlah begitu"...

'Songkok Melayu ni kalau pergi ke Bombay atau Madras semua hindu pakai songkok.Songkok Melayu ini bukan datang dari melayu tetapi mari(datang)daripada Hindu.Treuk kalau kita mengikut politik",katanya lagi..

APA-APA PENDAPAT PON AKU MINTA PUAK-PUAK UM-NO/BE-END BALAJAR DULU MEMAHAMI APA BEZANYA ANTARA AGAMA,ADAT DAN SIMBOLIK AGAR TIDAK MEMJADIKAN DIRI KELIHATAN SANGAT BODOH DAN JAHIL..KITA SAMA-SAMA MANUSIA YANG KURANG ILMU MAKA JADIKAN AL-QURAN DAN HADIS SEBAGAI PANDUAN KITA AGAR KITA TAK SALAH MENGHUJAHKAN SESUATU..LEBIH MALU BILA PERTIKAIAN INI MEMJADIKAN ORANG BUKAN ISLAM TERGELAK SAKAN MELIHAT KEJAHILAN UMAT ISLAM UM-NO/BE-END......

2 comments:

  1. Salam perjuangan dari blogger BUJANG SUSAH. isu berkaitan cerita ini -->> http://rubbertapperz.blogspot.com/2009/07/datuk-mufti-perak-tolong-cakap-sikit.html


    Teruskan perjuangan...takbirrr....!!!!

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas link yang anda berikan...

    ReplyDelete