WELCOME

;
;

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

JOM PAKAT2 TURUNKAN BN

BANTU PERNIAGAAN OKU

PENGIKUT JEBAT_BERANI

Monday, November 29, 2010

IDOLA KECIL : INIKAH CORAK 'TARBIYAH' YANG INGIN KITA TERAPKAN PADA ANAK-ANAK PEWARIS AGAMA,BANGSA DAN NEGARA INI???!!!


(Inikah yang kita ingin anak kita jadi???)

JEBAT_BERANI : HARI INI NAMPAKNYA IBUBAPA BERGITU GHAIRAH UNTUK MENJADIKAN ANAK-ANAK MEREKA SEBAGAI 'PUJAAN' RAMAI...BELUMPUN SEMPAT ANAK-ANAK INI MENGHABISKAN ALAM PERSEKOLAHAN MEREKA SUDAH DIDEDAHKAN DENGAN 'DUNIA GLAMOUR' YANG KITA SEMUA KETAHUI PENUH ONAK DAN DURI...APAKAH ANAK-ANAK INI SEPATUTNYA DIDEDAHKAN DENGAN PERKARA SEUMPAMA INI??!!

APAKAH PROGRAM SEPERTI'IDOLA KECIL' INI YANG INGIN KITA 'PROGRAMKAN' DALAM MINDA ANAK-ANAK KITA YANG MANA MEREKA INILAH YANG BAKAL MEWARISI KEPIMPINAN NEGARA INI...APAKAH INI YANG DIAJAR DALAM KONSEP PENDIDIKAN ISLAM SEBAGAIMANA YANG DISARANKAN DALAM AL-QURAN DAN HADIS...SESUNGGUHNYA RASULULLAH S.A.W PERNAH BERSABDA,"Apabila mati anak Adam (manusia), maka terputuslah semua amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh." (H.R DARI ABU HURAIRAH R.A)

DARI PETIKAN HADITH RASULULLAH INI JELAS BAGI KITA AKAN KEPENTINGAN DALAM MENDIDIK DAN MELAHIRKAN ANAK-ANAK YANG SOLEH..JUSTERU INI APAKAH PROGRAM SEUMPAMA 'IDOLA KECIL' INI MAMPU MELAHIRKAN GENERASI ANAK-ANAK YANG SOLEH SEBAGAIMANA YANG DIKEHENDAKI DALAM ISLAM??PROGRAM 'IDOLA KECIL' INI BUKAN SAHAJA MEROSAKAN AKHLAK ANAK-ANAK INI MALAH IANYA TURUT MELALAIKAN ANAK-ANAK INI DARIPADA PERKARA YANG SEPATUTNYA MENJADI TUMPUAN BAGI ANAK-ANAK SEUSIA MEREKA DALAM MEMBENTUL SALASIAH DIRI SEBAGAIMANA YANG DIKEHENDAKI OLEH ISLAM...

ANAK-ANAK ADALAH AMANAH ALLAH S.W.T KEPADA KITA..JANGAN KITA MENGKHIANATI AKAN AMANAH INI..LAHIRNYA MEREKA KE DUNIA UMPAMA SEHELAI KAIN PUTIH...KITALAH YANG AKAN MENCORAKKANNYA...JANGAN PULA KITA SALAH MENCORAKKANNYA KELAK KITA AKAN DIPERSOALKAN DI AKHIRAT ATAS KEGAGALAN KITA MENUNAIKAN AMANAH ALLAH S.W.T INI....KITA BERUPAYA UNTUK MENENTUKAN CORAK DIDIKAN TERHADAP ANAK-ANAK KITA...JANGAN KITA TERSALAH MENDIDIK ANAK-ANAK INI KERANA MENYESAL DAHULU PENDAPATAN MENYESAL KEMUDIAN TIADA GUNANYA...


(Atau ini yang kita inginkan anak kita jadi???...Tepuk dada tanya iman)

3 comments:

 1. salam sahabat, yang makruf dan mungkar seiring. menarik untuk dikongsi utk teman2 :)

  ReplyDelete
 2. Huis.. naik bulu roma dengar bacaan Yassin adik tuh.. Sungguh mengasyikkan. Alangkah indahnya kalau zuriat kita tinggi ilmu Islamnya.. bukan hanya tahu menyanyi tapi baca mukaddam pun tah habis lagi..

  ReplyDelete
 3. Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah. Maka kedua ibubapanya yang menjadikannya sebagai yahudi, atau menjadikannya sebagai nasrani atau menjadikannya sebagai majusi.

  Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

  Suruhlah anak kamu menunaikan sembahyang apabila mereka berusia tujuh tahun dan pukullah mereka sebab meninggalkannya apabila mereka berumur sepuluh tahun dan pisahkan tempat tidur antara anak lelaki dan anak perempuan pada ketika usia ini.

  FirmanNya yang bermaksud:

  Wahai orang-orang yang beriman, pelihara dan lindungilah ahli keluarga kamu daripada api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia kafir dan batu-batu pejal.

  Kesimpulannya, Ibu-bapa yang beria-ia dan berbangga dengan anak2 pandai menyanyi dan berjoget fikir2kanlah... Nabi menyuruh ibu-bapa mengajar anak bersembahyang bukannya menyanyi dan berjoget.

  ReplyDelete